De appels staan nu in bloei. De pruimen zijn praktisch uitgebloeid. Zeker de vroeg bloeiende Eldense Blauwe pruim. Even was het heel koud ’s nachts. Laagste temperatuur gemeten was 9 graden onder nul! In de Achterhoek, rond 20 april.

Het enten zit er zo goed als op. Op 75 Myrobolanboompjes zijn griffels geplaatst van ca. 20 verschillende pruimen onderstammen, vrijwel allemaal afkomstig van oude Eldense Blauwe bomen. Mogelijk gebruikte men rond WOII lukraak onderstammen. Maar wie weet, werd er wel slimmer gekweekt dan wij nu kunnen vermoeden. Hein Reusken uit Elden wist te vertellen dat zijn vader altijd opslag van een bepaalde boom nam als onderstam. Waarom hij dit deed, wist Hein niet. Maar zijn vader was heel consequent in zijn keuze. Zo ook werd altijd van een en dezelfde boom enthout genomen. Wat nu al opvalt is dat in de jonge opslag van bepaalde bomen geen Pseudomonas zichtbaar is.

Eldense Blauwe pruimenbomen, in 2014 geënt op Brompton onderstammen, zijn vrijwel allemaal gaan kwijnen of spontaan dood gegaan. In de meeste gevallen is Pseudomonas zichtbaar. De Brompton zelf lijkt relatief gevoelig voor deze ziekte. De stam verkleurt naar donkerrood zwart, er ontstaan ingevallen plekken en oranje harsachtige druppels druipen vanuit de bast naar beneden. Vaak begint dit met een oranje speldeknop.

Eldense Blauwe pruimenbomen, in 2015 en 2016 geënt op Myrobolan, doen het wat beter. Maar ook hier komt Pseudomonas in voor. Al beperkt deze zich tot de Eldense Blauwe pruimentakken zelf. In de Myrobolaanonderstam is zelden tot nooit Pseudomonas zichtbaar. Toch lijkt de Myrobolan onderstam van negatieve invloed te zijn op de weerbaarheid van de Eldense Blauwe pruimenboom, tegen Pseudomonas. Omdat de bacterie veelvuldig in gras schijnt voor te komen, heb ik in 2016 op de Myrobolan bij wijze van experiment boven de 1,50 meter hoogte geënt. De omvang van dit experiment is te gering om conclusies te kunnen trekken. De resultaten zijn nog niet bekend.

Eldense Blauwe pruimenbomen, in 2015 en 2016 geënt op Varkenspruim, doen het goed. Toch komt Pseudomonas voor in de Varkenspruim, doch in geringe mate en van geringe omvang. Belangrijker: met de Eldense Blauwe boom die erop geënt is, lijkt niets mis te zijn!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *