Niet ver van Elden, een kilometer of 6 stroomafwaarts de Rijn volgend, ligt het dorp Driel. Ooit deelden de dorpen een dijkmagazijn en liepen bij hoge rivierstanden de stoerste mannen van beide dorpen te patrouilleren langs de bandijk, onder leiding van een rotmeester. De dorpen kennen een geschiedenis die onderling niet veel verschilt. Nabij Driel zaten Romeinen, net als nabij Elden. En in beide dorpen lagen prachtige kolken, relicten van dijkdoorbraken uit vroeger tijden. En in beide dorpen floreerde de fruitteelt, vanaf eind 19e eeuw. In Driel startte firma Baltussen met een appelstroopfabriek, bedoeld voor de arbeiders in de Duitse mijnen. Nadat eerst Duitse schippers appels waren komen halen in Driel om in Duitsland appelstroop te maken. Maar dat konden ze in Driel zelf uiteraard ook.
Tot aan de jaren 70 van de vorige eeuw leken Elden en Driel nog veel op elkaar. Daarna veranderde het karakter van Elden snel, door de onteigening van boeren, het opspuiten met zand van voormalige weilanden en voormalige boomgaarden en tot slot de komst van tienduizenden woningen. Elden werd ingesloten. Driel bleef lang verschoond van deze invloeden van buitenaf. Totdat begin 2000 na de grensaanpassing tussen gemeenten Arnhem en Overbetuwe een stukje Driel bij Arnhem werd getrokken en de nieuwe ‘Arnhemse’ wijk Schuytgraaf werd gebouwd. Driel bleef niet achter en startte de bouw van nieuwbouwwijk Breekenhof. Zo verstedelijkt langzamerhand ook Driel beetje bij beetje. Het volgende dorp, Heteren, gaat mee in de vaart der volkeren met de ontwikkeling van industrieterreinen langs de A50. En dorp Elst dat een driehoek vormt met Elden en Driel pakt uit met nieuwbouwwijk Westeraam en industrieterreinen langs de A15.
Het is een wonder dat er nog her en der rustige plekjes zijn waar pruimenboomgaarden een eeuwige rust lijken uit te stralen. Maar waar moet je heen met die pruimen? De ouderen uit de streek weten het wel: geen jam die lekkerder is dan de jam van de Eldense Blauwe. Maar al die mensen die hun bestemming hebben gezocht in de nieuwbouwwijken? Zij weten zich geen raad wanneer zij zich melden bij de Drielse fruitbedrijven langs de rivierdijk: Sanctus Hubertus, Eldense Blauwe, Ontario, Czar, Reine Claude d’Oullins, Monsieur Hâtif, Reinde Claude d’Althan, Opal, Dubbele Boeren Witte, Victoria, Blue de Belgique, Anna Späth. Ze hangen er allemaal. En dan de nieuwe soorten als: Valor, Excalibur, Jubileum, Avalon, supergrote pruimen die uitstekend kunnen smaken.
De jonge Drielse ondernemer Wilco de Bruijn heeft waarschijnlijk het kleinste groentewinkeltje van Nederland en heeft naar zeggen de oplossing gevonden: Drielse pruimen. Het zijn allemaal Drielse pruimen. Wat wilt u? De gele of de rode Drielse pruimen? Of toch liever de blauwe? Eldense Blauwe??