Wie dit jaar nog Eldense Blauwe pruimen wil kopen, moet snel zijn. Want ze raken op. Sommige telers bewaren hun pruimen in een koelcel. Kent u zo’n kweker, dan heeft u geluk, want daar kunt u nog Eldense Blauwe pruimen kopen. Om zo te eten, of om te verwerken tot jam, taart, likeur of tot vlaai! Van een lezeres ontvingen we onderstaande foto uit het Limburgse Mechelen van enige tijd terug.

Slow Food Nederland

Wij gaan door met onze promotie van de Eldense Blauwe pruim. De vele bezoekers van onze site willen we hartelijk danken voor hun bezoek! U kunt ons blijven bezoeken want iedere maand verschijnt minstens één nieuw artikel dat gaat over de Eldense Blauwe pruim. Heeft u iets met historische (fruit)rassen? Dan is mogelijk het nieuwe boek van Slow Food iets voor u. Het boek gaat over historische rassen die opgenomen zijn in de Nederlandse Ark van de Smaak. De Eldense Blauwe pruim staat  hierin ook opgenomen. Meer informatie treft u aan op de website van Slow Food Nederland.

Stukje nostalgie: een ouderwetse hoendrik met Eldense Blauwe pruimen, naast de oude Eldense Blauwe boom

Heerlijk Lingezegen

Onze promotie gaat ook verder via Park Lingezegen en het initiatief Heerlijk Lingezegen. Een achttal producenten van historische rassen – waaronder onze maatschap Eldense Blauwe – werken samen om te komen tot een verzameling van Heerlijke producten uit Park Lingezegen (gelegen tussen de Waal en de Rijn, tussen Nijmegen en Arnhem). De producten zullen te zijner tijd via lokale (streek) winkels aangeboden worden.

Bokken van de Nederlandse Landgeit, Groninger Blaarkoppen, Eldense Blauwe pruimen.. Allerlei historische rassen zijn terug te vinden in Park Lingezegen

Activiteiten komend najaar

Er staan allerlei nieuwe activiteiten op de agenda. Ons pittenproject gaat serieuze vormen aannemen. We gaan kijken of we een nieuw pruimenras kunnen kweken uit de pit van een Eldense Blauwe pruim. Dit project gaat nu grootschaliger opgezet worden. Ook dit najaar wordt gestart met het aanplanten van een unieke boomgaard in Elden, in park Westerveld. Daar waar ooit Walter baron Van Voorst tot Voorst zijn Eldense Blauwe pruimen liet plukken, daar wordt dit najaar een begin gemaakt van de boomgaard waar op termijn alle (40) familieleden van de Eldense Blauwe komen te staan. Genoeg te doen, genoeg te volgen. Blijf ons gerust volgen en blijf genieten van de Eldense Blauwe pruim!

Deze kwaadachtige zoemer weet te genieten van een Eldense Blauwe pruim!

Is het pruimenseizoen nu voorbij? Welnee!

Het pruimenseizoen gaat door tot oktober. Omdat er dan ook volop lekkere peren en appels in omloop zijn, denk je niet zo snel aan pruimen. Maar het kan dus wel. De Anna Späth (van het kwekershuis Späth) is een bekende late pruim. Wel uitkijken voor de larve van de pruimenmot: die komt vaak voor in late pruimen en daar zit je doorgaans niet op te wachten, op zo’n stuk gratis toegevoegd vlees.

Het seizoen van de Eldense Blauwe pruimen zit er wel zowat op. Het was me de zomer wel! Vrijdag 6 augustus trok nog een hagel-, onweers- en regenstortbui over de oude Eldense Blauwe boom in onze achtertuin!

De oude Eldense Blauwe boom wordt geteisterd door rukwinden, maar overleeft het weer!

Gelukkig klaarde het weer snel op!

In deze oude boom durven we geen ladder meer te zetten. We wachten tot de pruimen naar beneden komen!

 

Wat zit er op korte termijn aan te komen? Een bekende bestuiver van de Eldense Blauwe is nu rijp: de Reine Claude d’Oullins. Een grote groengele pruim die je eigenlijk niet moet eten als die geel is, want dan is de pruim meestal al te rijp en melig. Het beste worden deze pruimen aan de harde kant geplukt en kort daarna gegeten. Heerlijk sappige pruimen met een uniek aroma. Twee dagen te lang wachten met plukken betekent onverbiddelijk een oogst van meelballen. Je ziet ze minder en minder die d’Oullins. Maar probeert u ze gerust! Een andere pruim die eraan komt en ook tot de klassiekers behoort: de Monsieur Hatîf. Ook wel bekend als Wijnpruim of Perzikpruim. Ook een heerlijke pruim en een goede bestuiver voor de Eldense Blauwe. Is de d’Oullins best kwetsbaar – snel bruine plekken na stoten – de Monsieur Hatîf kan tegen een stootje. Daarom is deze pruim lange tijd zeer geliefd geweest bij telers. Nadeel van de bomen: ze geven soms nauwelijks vruchten. Dan hebben ze er een jaartje gewoon geen zin in. Er zijn mensen die houden van deze pruim als hij hard geplukt wordt. Smaken verschillen, dat is duidelijk.

Een klassieker die echt niet gemist mag worden, is de Reine Claude Verte. Deze moeten nu nog even rijpen aan de boom. Maar over een dikke week zullen de eerste exemplaren wellicht rijp zijn. Deze pruim is gevoelig voor regenbuien en springt snel open, waarna de randen van de barst snel bruin worden. Daarom plukken de meeste (zo niet alle pruimentelers) deze pruim vroeg.  Je moet het noodlot niet tarten, zeker niet met een zomer als deze. Geen enkele klant wil een open gebarste Reine Claude Verte pruim die ogenschijnlijk aan het rotten is geslagen. Toch eten wij thuis deze pruimen pas als ze van de boom gevallen zijn van rijpheid. Wat je dan proeft is puur genot. De pit mag niet vast zitten. De teler die deze pruim vroeg plukt, handelt volkomen logisch. En als u dan deze pruimen koopt, maak er dan eentje open om te zien of de pit los ligt. Waarschijnlijk is dit niet het geval. U weet dan waarom dit is. Maar krijgt u de kans, probeer dan zo’n volrijpe Reine Claude Verte. Bij voorkeur in een keer in de mond en met gesloten mond eten om te voorkomen dat het stropige sap verloren gaat…..

Nederland is een goed pruimenland. Het aanbod is helaas wat beperkt, zeker in de supermarkt. Richt u daarom op de betere lokale groenteboer, de streekwinkel of op de fruitteler die het fruit aan huis verkoopt. Laat u verrassen door de verscheidenheid aan vers geplukte pruimen en geniet de zomer lang van deze gezonde en lekkere vruchten!

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.