1. De Eldense Blauwe is toch een Engelse pruim?
Nee, genetisch is het een Franse pruim, familie van de Precose de Tour.
2. Deze pruim heeft toch niets met Elden te maken?
Wel degelijk. Vanuit Elden is de pruim Nederland ingevoerd, omstreeks 1882. In 1904 heeft de pruim de Nederlandse naam Eldense Blauwe gekregen van de directeur Vink van de Veilig Vereniging Over-Betuwe. Deze veiling is opgericht op 13 mei 1903. De heer Vink was zelf fruithandelaar. Sindsdien is de pruim in heel Nederland Eldense Blauwe gaan heten. Ook de bekende professor Sprenger, bekend van zijn vele fruitboeken, hanteerde de naam Eldense Blauwe.
3. Waarom heet deze pruim bij de boomkweker Rivers Early Prolific?
De Brit Thomas Rivers haalde rond 1820 pitten van de Precose de Tours uit Frankrijk naar Engeland en zaaide deze. Hij selecteerde vervolgens twee zaailingen die lekkere pruimen voortbrachten. Thomas hield ervan de vruchtbomen die hij uit pit opkweekte naar zichzelf te vernoemen. De selecties uit de Precose de Tours pitten noemde hij de Riviers' Early Prolific en de Rivers' Early Favourite.
4. Is er verschil tussen de Eldense Blauwe en de Rivers Early Prolific?
In 2014 hebben wij bij de NAK DNA onderzoek laten uitvoeren. Daaruit bleek dat het DNA van de Eldense Blauwe pruimenbomen en de Rivers Early Prolific, afkomstig van de National Fruit Collection uit Engeland, nagenoeg identiek is. In theorie kan er sprake zijn van mutanten. In de praktijk is dit moeilijk wetenschappelijk aan te tonen. Wij zeggen dat er geen verschil is.
5. Waar kan ik de Eldense Blauwe pruimen kopen?
Bij de betere groenteboer, bij een aantal Landwinkels en bij een aantal fruittelers - met name in de Over-Betuwe - aan huis. Let u erop dat de pit los ligt in de vrucht. Daaraan kunt u zien dat de pruim op het goede moment geplukt is. Zit de pit nog vast in het vruchtvlees, dan is de pruim te vroeg geplukt en zal de smaak bedenkelijk zijn. Het vruchtvlees dient lichtgeel te zijn. Is het vruchtvlees oranjerood, dan is de pruim overrijp gepluk, of overrijp van de boom geschud.
6. Waar kan ik Eldense Blauwe bomen kopen?
Bij de betere boomkwekerij die ook fruitbomen verkoopt. Let u erop dat de soort onderstam bepalend is voor de grootte van de volgroeide boom. Veel gebruikte onderstammen zijn: St. Julien, Myrobolan, Brompton, VVA1 en Weiwa.
7. Komt de Eldense Blauwe pruim alleen in Nederland voor?
Nee, de pruim komt ook voor in Frankrijk onder de naam Precose Favourite en in België onder de naam Pamels Datje. In Engeland is de pruim in 1834 geïntroduceerd onder de naam Riviers' Early Prolific.
8. Was het niet handiger geweest als er maar 1 naam werd gehanteerd voor dezelfde pruim?
Voor de internationale handelaren, zoals de boomkwekers, is het handig om een en dezelfde naam te hanteren. Ook voor de NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst) is de Engelse naam handiger. Deze organisatie zet zich in voor een professionele fruitsector. Een naam als de Eldense Blauwe bemoeilijkt internationaal zakendoen. Bij de oprichting van de NAK in 1932 deed de NAK een poging om in Nederland een nieuwe standaard in te voeren, door lijsten te maken en uit te geven van 'aan te bevelen rassen' met daarbij de te gebruiken soortnamen. De meeste mensen bleven echter de voor hun vertrouwde namen gebruiken.
9. Waarom zou je de Nederlandse naam Eldense Blauwe willen gebruiken?
De naam Eldense Blauwe zegt veel over het Nederlandse avontuur van de pruim. Toen de pruim eind 19e eeuw naar Nederland kwam, sprak vrijwel niemand Engels. Niemand haalde het in zijn hoofd om de Engelse naam te hanteren. De Fransen en Belgen hanteerden evenmin de Engelse naam. De Britten hebben op hun beurt ook hun eigen aanduidingen. Delfts Blauw bijvoorbeeld kunnen ze daar niet uitspreken en wordt daarom Delft pottery genoemd.
10. Wanneer is de Eldense Blauwe pruim rijp?
Afhankelijk van het weer: laatste week juli of eerste week augustus. De pluktijd is ongeveer 1 week.
11. Kan ik aan de diarree raken van de Eldense Blauwe pruim?
Ja, alle pruimen hebben een laxerende werking. Maar pruimen zijn ook supergezond!
12. Zijn er verschillende soorten Eldense Blauwe pruimen?
Nee, alle Eldense Blauwe pruimen zijn op basis van DNA onderzoek identiek aan elkaar. Verschillen in grootte, smaak en aroma worden veroorzaakt door de onderstam waarop de Eldense Blauwe boom geënt is en door de grond waarin de boom staat. Spontane mutaties kunnen ook leiden tot verscheidenheid. Mutanten van de Eldense Blauwe pruimenbomen zullen er ongetwijfeld zijn. Maar dit is praktisch niet aantoonbaar. Ook besmetting met virussen, bacteriën en of schimmels kunnen de boom- en of vruchtgroei negatief beïnvloeden.
13. Wanneer moet ik de Eldense Blauwe pruimenboom snoeien?
Zoals voor alle steenvruchten geldt, moet het snoeien plaatsvinden kort na het oogsten. Steenvruchten zijn erg vatbaar voor de ziekte loodglans. Besmetting van gezonde bomen vindt plaats via open wonden, in de herfst en winter. Wie kort na de oogst snoeit, weet zeker dat de boom zelf zijn wonden afdicht en dat eventuele rondzwevende sporen van de loodglanszwam niet kunnen binnendringen. Overigens komt mede door het goede snoeibeleid de ziekte loodglans nauwelijks meer voor in Nederland.