Met gepaste trots presenteren we ons nieuwste project: een boek over de Eldense blauwe pruim.
Het wordt een uniek boek met uiteraard veel informatie over de Eldense blauwe pruim, de ontstaansgeschiedenis, ziektes, kweken, vele interviews en foto’s. Daarnaast wordt dit boek een uniek naslagwerk voor de Prunus Domestica in het algemeen. Binnenkort kunt u alle ontwikkelingen volgen via Facebook!
Wij hopen dat u ons gaat volgen!
Kittie en Henk
Wat mag u verwachten van het Eldense Blauwe boek?
In dit boek neemt pruimenkweker Henk van Rheede u mee in een reis door de tijd. Hij neemt u mee naar een tijd waarin de Over-Betuwe zich zal ontwikkelen tot een van de belangrijkste fruitstreken van Nederland. Journalist Maaike Tindemans en grafisch vormgever Ineke de Groot zorgen voor tekst en fraaie presentatie. Maaike interviewde voor dit boek vele landschapshistorici, fruitspecialisten en onderzoekers van deze tijd. De geïnterviewden leggen uit hoe pionierende ondernemers, uitvinders en wetenschappers met veel overtuiging de afgelopen 150 jaar de fruitstreek Over-Betuwe creëerden en daarmee dit rivierenlandschap omvormden en een nieuwe identiteit gaven.
Dit boek vertelt over alle aspecten van pruimen en is daarmee het meest complete, het mooiste en het beste Nederlandse boek over pruimen. Het is niet alleen een must voor de liefhebbers van pruimen, maar ook voor een ieder die bewust bezig is met ons landschap, ons voedsel en onze duurzame toekomst.
Het boek als inspiratiebron
Organisaties die zich richten op ons landschap, ons voedsel en onze duurzame toekomst kunnen waar nodig hun kennis ophalen en inspiratie opdoen met dit boek. Aan de hand van de verhalen uit het boek kunnen zij de identiteit en diversiteit van ons landschap versterken met fruitbomen.
Veel inwoners van Nederland zullen zich bij het lezen van dit boek wellicht verbazen over de rijke historie die schuilgaat achter de pruimenteelt. Ook zullen velen van hen zich mogelijk verbazen over de kansen die pruimen bieden voor versterking van landschapsidentiteit en de beoogde voedseltransitie.
Een boek in 3 delen
Het verborgen verleden van pruimen
- de eerste Mesopotamische pruimen
- de ontwikkeling van Europese pruimen
- ontwikkeling van de pruimenteelt vanaf 1800 in een snel veranderende wereld
- ontwikkeling van moderne pruimenteelt in relatie tot de ontwikkeling van chemische industrie
Pruimenbomen in het landschap
- herkomst van de Eldense Blauwe pruim
- betekenis van de Eldense Blauwe pruim voor de Over-Betuwe
- invloed van de pruimenteelt op de identiteit van het Over-Betuwse landschap
- oprichting maatschap Eldense Blauwe
- betekenis van de Eldense Blauwe pruim voor het dorp Elden
- Park Lingezegen en de Eldense Blauwe pruim
De toekomst van pruimen
- vermeerderen, kruisen, in vitro en gentechnieken
- bodem, wortels en bomen
- ziekten en onderstammen
- Heerlijk Lingezegen: korte voedselketens met historische rassen
- Heerlijke pruimenrecepten
Dag Henk en Kittie
Ik woon sinds 1974 in Elst Overbetuwe. Ik ben heel geïnteresseerd in dat boek dat jullie gaan maken, over de Eldense Blauwe. De boomgaard die bij ons huis hoorde, toen wij het kochten, hebben wij grotendeels gelaten zoals het was; we hebben wel iets toegevoegd: appel, peer, braam, walnoot. Oorspronkelijk stonden er alleen pruimenbomen en bessenstruiken. Nu zijn er minder bomen; ten gevolge van stormen is menige boom gesneuveld….maar dan hebben we het dus over een periode van bijna 50 jaar! Ik wens jullie veel succes met de samenstelling van het boek. Hopelijk is het tegen die tijd ook in Elst te koop bij Bruna. Groet,
Ineke Roelofs-Bosman uit Elst.
( ik heb duizenden pruimen verkocht, aan huis; doe het nog wel, maar nu wat rustiger aan).
Hallo Ineke,
Wat een mooi verhaal! Dank daarvoor. Onze reactie is wat laat. Excuses en begrip gevraagd. Ik – Henk – ben ziek geworden. Dit heb je niet voor het zeggen. Het is nu hopen dat ik in India behandeld kan worden. Op deze site is nu een blog verschenen. Daar ga ik de voortgang bijhouden. Daar komt ook meer info over het boek. Het verschijnt eind dit jaar, zo verwachten we. Er is groepje Eldenaren dat het boek actief gaat promoten. Er gaat gewerkt worden met voorintekening. De mogelijkheden tot voorinschrijving komen rond november op de site, zo verwacht ik. Dank voor je enthousiaste reactie, en heel veel succes met je boomgaard in Elst!
Hartelijke groeten,
Kit en Henk
Dag Kittie en Henk,
Ik las over de publicatie van een pruimenboek; erg interessant. Ik woon in Vorchten bij de IJssel en heb mij enigszins verdiept in wilde pruimen. Mede n.a.v. onze activiteiten van de hoogstambrigade en mijn eigen interessen in de wilde pruimen die voorheen bij ieder huisboomgaardje in de hoekjes of langs de sloot stonden. Ik heb een anatal foto’s gemaakt van pruimpjes die ik graag op naam wil brengen (zo mogelijk). I het mogelijk dat ik jullie email adreskrijg en enkele foto;s opstuur?
Met vriendelijke groeten,
Dag Adrie,
Fijn dat je geïnteresseerd bent in het boek. Langs de IJssel komen van oudsher ook interessante fruitstreken voor. Het wordt in deze tijd wel steeds moeilijker om mooie boomgaardjes te vinden, zowel in de Over-Betuwe langs de Neder-rijnse dorpjes en langs de IJssel. Het landschap verandert, en als je van fruitboomgaarden houdt, niet ten goede. Mooi dat jullie in Vorchten een hoogstambrigade hebben. Met interesse in wilde pruimen (Prunus Insititia neem ik aan?) is het wel vrij eenzaam vermoed ik. Zoveel mensen met interesse in wilde pruimen zijn er nu ook weer niet…
In het boek gaat het ook over de Prunus Insititia. Maar het is vrij ingewikkeld als je gaat nadenken over de vraag hoe vanuit de oerpruim de Prunus Domestica is ontstaan…. Diverse mensen hebben theorieën bedacht, op basis van bestuivingssucces, of op basis van uiterlijke kenmerken. Het valt niet mee om het verre verleden te reconstrueren als de gegevens niet compleet zijn. Met DNA onderzoek wordt het al wat makkelijker. Maar dat is niet goedkoop en commerciële interesse in wilde pruimen is er nog niet veel.
Vaak zijn wilde pruimen niet op naam gebracht. Soms wel. De man die hier het beste in thuis is, is Henk Woldring. Je mag zeker stenen en foto’s toesturen. Maar de stenen (pitten) zijn cruciaal voor de herkenning en het op naam kunnen brengen. De vruchten zijn namelijk qua herkenbaarheid afhankelijk van standplaats (zonneschijn, of schaduw, goede grond, slechte grond, onderstam et cetera). De steen is wat dat betreft veel betrouwbaarder en stabieler.
Ons emialadres: henk@eldenseblauwe.nl
We zien de foto’s graag tegemoet! Als er stenen zijn, dan horen we dit graag via de mail.
Hartelijke groeten,
Kittie en Henk
Hallo Kitty en Henk,
Een geweldig idee, dat ongetwijfeld met verve zal worden uitgevoerd. Nu jullie voor hoge uitgaven staan, wil ik graag een donatie doen voor het realiseren van dit en andere bijzondere Betuwse Projecten. Kun je mij een banknr. toesturen?
Hallo Henk,
Geweldig idee om een donatie te doen. Maar ja, we zijn van mening dat we de pruim dienen te promoten. Ja, dat kost geld. En ja, we hebben geen winstoogmerk. Wel maken we kosten en daarom zijn we een maatschap begonnen. Met als doel een kostendekkende onderneming te creëren. Dit lukt nog niet. Maar de jonge aanplant gaat nu wel dragen en we proberen via project Heerlijk Lingezegen en wat daaruit voortvloeit, met lokaal voedsel via korte ketens onze kosten te compenseren met inkomsten. Daar zal de belastingdienst ook wel gelukkig van worden…. Een multinational zullen we nooit worden. Maar kostendekkend werken is al mooi.
Wilt U ons sponsoren, dan kan dit uitstekend door gebruik te maken van voorinschrijving op ons Eldense Blauwe boek. Zo zijn wij verzekerd van inkomsten – om het boek te kunnen laten drukken – en bent U verzekerd van een boek! Mensen mogen natuurlijk ook voor meerdere boeken inschrijven, voor hun relaties (bedrijfsrelaties, familieleden etc.). We merken overigens wel dat steeds meer mensen ons initiatief steunen. Ze vinden het mooi wat we doen. Dus wellicht moeten we meer manieren gaan aanbieden waarbij mensen ons kunnen helpen om de jaarlijkse kosten te drukken.
Onze privé situatie is nu dat we voor drie maanden naar India gaan, om Henk te laten behandelen in een ziekenhuis. Dit is niet voor de lol, maar omdat er geen andere opties meer zijn waar het gaat om het creëren van levensperspectief. We hopen dat dit ons verder helpt. Als gebeurt wat wij hopen, dan komen we in december 2024 terug in Nederland met nieuw perspectief en dan gaan we eens kijken hoe we ons project met maatschappelijk draagvlak – dus ook maatschappelijk geld – verder kunnen brengen. Het mooiste is natuurlijk dat mensen direct kunnen bijdragen aan de promotie van de Eldense Blauwe pruim en overige pruimen. Dank voor de tip en dank voor de bereidheid tot sponsoren. Voor nu: geniet van de mogelijkheid tot voorintekening voor ons Eldense Blauwe boek. Het groepje Eldenaren dat zorgt voor de mogelijkheid tot voorintekening is al druk bezig met voorbereiding. We verwachten dat in november hun campagne start, met het oog op Sint en Kerst. Maar dit schatten we maar zo in.
Op de blog die kameraad Patrick recent heeft toegevoegd op de home pagina – en via de tabbalden onder tabblad verhalen – is de ontwikkeling in India te volgen. Daar houden we U op de hoogte van onze belevenissen in India. Daar komt ook informatie over het Eldense Blauwe boek te staan. Dus als het lukt: heel graag Blog India in de gaten houden, en dan kijken of voorinschrijving geboden wordt!
Ontzettend veel dank voor het bericht en het meedenken, en mee willen financieren!
Kittie en Henk
Wat een leuke site! Al had ik gehoopt dat er meer info over de historie te vinden zou zijn. De Eldense Blauw in Lingezegen staan er mooi bij en was mijn kennismaking met deze pruim, al vind ik de Monsieur Hatif die er ook staat veel beter qua smaak. Ik heb Lingezegen gevraagd of er meer fruit kan worden aangeplant in het park. mvg
Dag Matt,
Dank voor het compliment! Ja, we proberen de site leuk te houden. We hebben via de Historische Kring Elden, en met name het speurwerk van de voorzitter Geert Visser, en via onderzoek van wijlen Hein Reusken, unieke historische feiten boven water weten te krijgen die tot voor enkele jaren terug in Nederland volkomen onbekend en onbeschreven waren. Wij dachten daarmee behoorlijk uniek te zijn. Maar goed, kennelijk werkt onze historische informatie verslavend en bestaat er behoefte aan nog meer historische informatie! Dat is mooi want in ons nieuwe boek dat eind dit jaar (2024) het levenslicht hoopt te zien, staat de fruitgeschiedenis van Nederland beschreven vanaf 1466, tot aan heden. Weliswaar niet volledig, want dat past niet in een boek. Maar veel belangrijke ontwikkelingen komen aan bod! Dus wij zeggen: bestel het boek via de voorinschrijving (straks op onze site te vinden) en geniet van nog meer historie!
De Monsieur Hatif is een heerlijke pruim die lekker sappig is. Maar smaken verschillen nu eenmaal. Voor ons is de Eldense Blauwe een heerlijke pruim. Maar ook de Reine Claude Verte, zeer rijp en met roze blosjes is superlekker. Eigenlijk zouden we veel meer moeten genieten van de pruimen die er zijn. Ze zijn gezond, en heerlijk en hoeven niet vanuit Zuid Amerika aangevoerd te worden: ze groeien gewoon in onze prachtige Over-Betuwe!
Hartelijke groeten,
Kittie en Henk
In de rand van onze tuin bleek een Eldense blauwe te staan. Opgemerkt door Henk Woldring.
Hallo Alle,
Kijk, Henk Woldring uit het hoge noorden. Bekend van de artikelen in Pomopost en bekend van het stenenonderzoek. Nou, dan zal het wel kloppen dat het een Eldense Blauwe boom betreft! De Eldense Blauwe was voor de tweede wereldoorlog en de eerste dertig jaren daarna vooral heel populair in de streek Over-Betuwe. Maar ook elders in het land kwam de pruim natuurlijk voor. Net als in het moederland Groot Brittannie (Rivers’ Early Prolific), Frankrijk (Precoce Favourite) en België (Pamels Datje, Brussels Detje).
Je kunt er heerlijke jam van maken. Dus Alle, eet smakelijk van de jam, of van de vers geplukte Eldense Blauwe pruimen!
Hartelijke groeten,
Kittie en Henk
!