Update maart ’23
Als Maatschap Eldense Blauwe kregen we in 2017 de kans om ruim 40 hoogstam Eldense Blauwe pruimenbomen te poten op de Santackergaard. De bomen werden aangeschaft bij en bezorgd door Frijns uit het mooie Margraten. De bomen staan op Brompton onderstam. De bomen staan op ruime afstand van elkaar: 8 meter. Ze hebben dus flink de ruimte om uit te groeien. Langzamerhand krijgt het geheel het aanzien van een heuse hoogstamboomgaard. Zoals ze er vijftig tot honderd jaar geleden hectares vol stonden. We zijn trots op het resultaat!
Permacultuur staat voor een duurzame manier waarop mensen met de aarde omgaan. Dit betekent dat bestrijdingsmiddelen en kunstmest niet gebruikt worden maar dat juist gebruik wordt gemaakt van de kracht van de natuur zelf. Bepaalde schimmels in de bodem maken dat planten beter groeien. Wormen en andere dieren in de bodem zorgen voor een luchtige bodem. Een grote variatie aan typen wortels in de bodem zorgt ervoor dat de bodem niet eenzijdig uitgemolken wordt en dat symbiose plaats vindt. Dit betekent dat binnen de permacultuur allerlei planten gecombineerd worden. Van bodembedekkers en knollen tot struiken en bomen. Gedomesticeerde dieren als varkens en kippen zorgen met hun eetgedrag ervoor dat insectenpopulaties niet te groot worden. Permacultuur stuurt op de totstandkoming van een zelfregulerend systeem. De natuur zelf is het grote voorbeeld.
Maatschap Eldense Blauwe en partner Leo Starink beheren in Park Lingezegen nabij de Linge een voedselbos volgens de principes van de permacultuur. Partner Leo Starink zorgt onder meer voor de bloemen, de bijen, de kruiden, het graan, de druiven en de moerbijen.
Maatschap Eldense Blauwe gaat voor de aanleg van Hollands eersteĀ Eldense Blauwe pruimenboomgaard, beheerd volgens de principes van de permacultuur.