Permacultuur staat voor een duurzame manier waarop mensen met de aarde omgaan. Dit betekent dat bestrijdingsmiddelen en kunstmest niet gebruikt worden maar dat juist gebruik wordt gemaakt van de kracht van de natuur zelf. Bepaalde schimmels in de bodem maken dat planten beter groeien. Wormen en andere dieren in de bodem zorgen voor een luchtige bodem. Een grote variatie aan typen wortels in de bodem zorgt ervoor dat de bodem niet eenzijdig uitgemolken wordt en dat symbiose plaats vindt. Dit betekent dat binnen de permacultuur allerlei planten gecombineerd worden. Van bodembedekkers en knollen tot struiken en bomen. Gedomesticeerde dieren als varkens en kippen zorgen met hun eetgedrag ervoor dat insectenpopulaties niet te groot worden. Permacultuur stuurt op de totstandkoming van een zelfregulerend systeem. De natuur zelf is het grote voorbeeld.

Maatschap Eldense Blauwe en partner Leo Starink beheren in Park Lingezegen nabij de Linge een voedselbos volgens de principes van de permacultuur. Partner Leo Starink zorgt onder meer voor de bloemen, de bijen, de kruiden, het graan, de druiven en de moerbijen.

Maatschap Eldense Blauwe gaat voor de aanleg van Hollands eerste  Eldense Blauwe pruimenboomgaard, beheerd volgens de principes van de permacultuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.