Eind maart werd al aangekondigd: er komt veel koude lucht aan! Rechtstreeks vanaf de Noordpool arriveerde onze angstgegner. Op het journaal beelden van Franse boeren die met vuurpotten hun druivenoogst probeerden veilig te stellen. Berichten in de kranten over een verlies van 80% en meer van de druivenoogst in de Ardèche.  Gaat de kou ook vernietigend te werk in de Over-Betuwe, de streek waar de Eldense Blauwe pruim rond 1900 groot werd?

Maandag 5 april is het echt koud. In het binnenland worden ‘s nachts temperaturen van -5 graden Celsius niet uitgesloten. Tot vrijdag 9 april wordt lichte nachtvorst verwacht, waarbij het plaatselijk gevaarlijk koud kan worden. De kans op bevriezing is reëel. Maar ook als de bloesem van de Eldense Blauwe niet zou bevriezen, dan nog zijn we niet van de nachtmerrie van een verloren oogst verlost. Want hoe zit het met de bijen? De bijen zitten in hun kast. Want buiten de kast is het veel te koud. De hagel- en sneeuwbuien die maandag 5, dinsdag 6 en woensdag 7 april de witte bloesem teisteren, duiden op een zeer koude bovenlaag in de lucht. Aanvankelijk dooit het witte goedje snel op de nog warme aarde. Maar op daken en auto’s blijft het steeds langer wit. Langzamerhand koelt onze buitenruimte af tot rond het vriespunt. Geen bij die er aan denkt om nu te gaan vliegen!

Maandag 5 april, als de zon een buitje gaat halen! Op de achtergrond een Eldense Blauwe pruim op Myrobolan zaailing geënt door wijlen Hendrik ten Elsen in 2003, van Ten Elsen uit Neede. Daarvoor twee jongere Eldense Blauwe pruimenbomen geënt op Brompton gepoot december 2019, afkomstig van Frijns uit Margraten
Korte tijd later komt een witte hagelstorm voorbij razen!

 

Niet veel later na de hagelbui volgt een sneeuwbui. In de achterste boomgaard steekt de witte bloesem van een Eldense Blauwe fel af tegen een donkere achtergrond. Rechts van de Eldense Blauwe staat al uitgebloeide opslag van Myrobolan.
Impressie van woensdag 7 april. De trampoline in het midden kleurt wit. Links op de voorgrond de laatste Eldense Blauwe die nog geënt is door mijn vader, begin jaren 70 op een Brompton. Het weer is bar en boos!

 

Vrijdag de 9e is het aardig weer overdag. Maar de bijen vliegen nog steeds niet. Een enkel wild bijtje trekt er op uit. Maar die gaat niet zorgen voor een mooie oogst. Als ik woensdag de 14e april rond 19.00 uur een foto wil maken van een pruimenboomgaard valt de temperatuur me nog vies tegen. Het is nog steeds ijzig koud.

Vrijdag 9 april rond 19.00 uur. Pruimenboomgaard in park Zuiderveld in Elden, aangeplant in maart 2006 ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van de Dorpsvereniging Elden met uiteraard ook wat Eldense Blauwe pruimenbomen! Het is nog steeds erg koud! De heldere lucht is staalblauw.

Pas vrijdag de 16e april kunnen we lekker in het zonnetje zitten. Maar nog altijd komt ‘s nachts de temperatuur niet boven het vriespunt.

16 april. Een mooie particuliere pruimenboomgaard in Elden, badend in het zonlicht.

Zal het goed komen met de bloesem van de Eldense Blauwe pruimenbomen? We moeten het afwachten. Pruimen kunnen heel wat hebben. En wanneer een boom dicht in de nabijheid van een huis staat, kan de warmte die van het huis af straalt net voor dat beetje extra warmte zorgen waardoor alles toch nog goed komt. Ook heggen en hagen kunnen beschutting bieden tegen de koude noordelijke wind die ons zo plaagde. Volgens een artikel van donderdag 8 april uit De Gelderlander zal het allemaal goed komen. De bioloog Arnold van Vlies van de Wageningen Universiteit vermoedt – zo staat er – dat de lichte vorst tot weinig problemen zal leiden. “Het zal alleen wel langer duren tot er bloemen of vruchten aan planten komen.’ Dit gaat duidelijk over onze tuinplanten. Over de fruitbomen die door het warme weer van de week ervoor al in bloei staan tijdens de hagel- en sneeuwbuien (woensdag 31 maart was het rond de 20 graden boven nul!) zegt Arnold: “Het vroor nu een klein beetje. waardoor ik geen grote vorstschade verwacht (…) Als het warm is, zijn planten snel uitgebloeid. Nu is dat niet zo, dus dat is een voordeel van de kou.’ Inderdaad, op vrijdag 16 april is het in het zonnetje heerlijk warm. De bijen vliegen. En de Eldense Blauwe pruimenbomen staan nog steeds in bloei. Dank zij de koude. Misschien komt het toch nog goed….

Vrijdag 16 april. Een bij werkt hard om wat nectar te vinden, om daarmee de bloesems van deze oude Eldense Blauwe pruimenboom te bevruchten.

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.