Meer dan ooit in de recente geschiedenis voelt het nieuwe jaar als een nieuwe start. Inhalen wat in 2020 is blijven liggen. Rechtbuigen wat krom is gegroeid. Een geluk dat pruimen geen last hebben van het Corona virus!

Fruitstreek de Overbetuwe kleurt steeds meer blauw. Daar zetten wij ons als maatschap voor in, en gelukkig met zichtbaar resultaat. Zo’n 20 mensen in én buiten Elden hebben in november gebruik gemaakt van de mogelijkheid om via de maatschap een pruimenboompje te kopen van het ras Eldense Blauwe. Deze boompjes blijven klein van stuk en gaan vroeg vruchten dragen. De boompjes zijn geënt op de Krymsk-1 onderstam, beter bekend als de VVA-1. Bemoedigend om te constateren dat een flink aantal mensen is ingegaan op de uitnodiging een Eldense Blauwe pruimenboom te planten in hun voor- of achtertuin! Als maatschap volgen we uiteraard – op gepaste afstand – de ontwikkeling van de boompjes.

Met de maatschap zijn we verder gestart om bomen te planten in Bemmel op een perceel van Park Lingezegen. De maatschap is pachter geworden van de grond. Behalve Eldense Blauwe pruimen staan daar straks ook Varkenspruimen, Ackermannpruimen en zaailingen van Eldense Blauwe pruimenbomen. Een deel is voor de productie bedoeld en geënt op zwakgroeiende onderstammen als Wavit, Krymsk-1, S-766 en Dospina 235. Een ander deel bestaat uit hoogstammen, geënt op Myrobolan zaailing en Myrobolan 29 c. De hoogstammen dienen primair een historisch, landschappelijk en educatief doel.

De bomen zijn grotendeels afkomstig van het eigen kwekerijtje in Elden, en deels op bestelling gekweekt. Op ons kwekerijtje beperken we ons tot experimenten met wortelopslag van oude bomen en met griffels van bijzondere soorten. Aan de hand van de stenen van pruimen dachten we afgelopen zomer bij toeval gekomen te zijn aan de Catalaanse Spilling. Van een Eldense Blauwe boom geplant in 1934 hadden we wortelopslag gewonnen en deze begon vrucht te dragen. De stenen werden bewaard. Toen stenenexpert Henk Woldring – bekend van de Noordelijke Pomologische Vereniging – deze zag, gingen zijn gedachten al snel uit naar de Catalaanse Spilling (ook bekend als White Primordian, De Catalogne, Jaune de Catalogne).  Temeer omdat de pruimpjes witgeel van kleur waren.

Deze zomer bleken de pruimpjes in de zon echter rode wangetjes te ontwikkelen. We gaan er nu alsnog vanuit dat het gaat om de Ackermann. De Catalaanse Spilling is voor zover bekend – in tegenstelling tot de Blauwe Spilling – niet eerder in Nederland waargenomen. Het zou daarom een bijzonderheid geweest zijn als het wel gegaan zou zijn om het ras Catalaanse Spilling. Enkele exemplaren die we als maatschap enkele jaren terug opgekweekt hebben, zullen nu uitgepoot worden in Bemmel. Al weten we nog niet zeker om welk ras het nu feitelijk gaat!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.