We leven inmiddels 27 juli en nog altijd wachten we op de grote pluk van de Eldense Blauwe pruimen! Terwijl we ruim een week geleden al de eerste paar kilo plukten. Wat is er aan de hand?

Het lijkt er dit jaar op dat – meer dan andere jaren – de pruimen verspreid over de tijd rijp worden. Eerder schreef ik al dat de onderstam hiermee van doen heeft. De Bromptononderstam zorgt ervoor dat de Eldense Blauwe boom die hierop geënt is, pruimen geeft die toch net iets eerder rijp zijn. Deze Brompton onderstam wordt in gestekte vorm geleverd aan de boomkwekers. Stekken is een vorm van ongeslachtelijke voortplanting. Hierdoor mag je verwachten dat alle onderstammen genetisch identiek zijn. Ze beschikken over dezelfde eigenschappen. In de praktijk moeten alle Eldense Blauwe pruimen afkomstig van een Eldense Blauwe boom, geënt op een Brompton onderstam, gelijkertijd rijp zijn. De Myrobolan en St. Juliën onderstammen worden vermeerderd uit pitten (stenen) en zijn daardoor ieder voor zich genetisch uniek. Vooraf weet je daardoor niet of de pruimen vroeg rijp zijn onder invloed van de onderstam, of juist niet.

De pruimen aan deze taak werden voor het laatst gefotografeerd op 23 juli. Met de kleur gaat het de goede kant op. Maar de pruimen zijn nog steeds veel te hard!

In de praktijk blijkt dat de variatie in rijpen erg groot is bij de Myrobolan. De Eldense Blauwe pruimen die ik tot nu toe kon plukken, komen voornamelijk van 2 bomen geënt op Myrobolan zaailing onderstam, en in kleine mate van bomen geënt op Brompton onderstam. Maar bij de meeste bomen geënt op Myrobolan onderstam is het nog wachten, wachten. En de bomen geënt op St. Juliën onderstam laten  het vooralsnog helemaal afweten, behoudens wat noodrijpe Eldense Blauwe pruimen……

Intussen trekt de ene na de andere regenbui over. Van zonneschijn was vandaag nauwelijks sprake. Dit soort omstandigheden leidt snel tot verspreiding van de Minilia schimmel onder de vruchten. Deze krijgen witte puntjes aan de buitenkant en de pruim gaat ogenschijnlijk rotten. Ook bij de gekochte pruimen die je een paar dagen probeert te bewaren, zie je snel deze schimmel toeslaan. Vooral als pruimen tegen elkaar aan hangen aan de boom, gaat de besmetting van de ene op de andere pruim zeer snel.

Monilia is een schimmel die zich heel snel verspreidt. De Latijnse naam kent een extra lettergreep! Monilinia fructigena

Hoe snel de pruimen rijpen met dit weer? We wachten het af. Zodra we meer weten, zullen we het melden!

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *