Virussen, bacteriën, schimmels en DNA

Met ons blote oog zien we veel. Maar nog meer zien we niet. Zoals de miljoenen microscopisch kleine organismen. Zij bepalen voor een belangrijk deel de gezondheid van onze pruimenbomen. Ze kunnen de boom sterker maken, maar ook ziek. Ziekten manifesteren zich voor het menselijk oog meestal in een stadium waarin het kwaad al geschied is. Zo lang de fruitteelt bestaat, zo lang bestaat de strijd tegen ziekten. Dank zij de microscoop kunnen we nu bacteriën, virussen en schimmels waarnemen en onderzoeken.

De pruimenteelt ging lange tijd gebukt onder de Loodglansschimmel. Daarna hield het Sharka virus flink huis. En tegenwoordig worstelen de pruimenkwekers met de Pseudomonas bacterie. Grote concerns bedenken gewasbestrijdingsmiddelen om onze bomen gezond te krijgen en te houden. Maar vaak moet de natuur zelf met oplossingen komen. In Nederland is uit de natuur een Sleedoorn geselecteerd - de S 766 - die niet gevoelig lijkt voor de bacterie. Deze wordt nu gebruikt als onderstam.

Deze pagina gaat ook over DNA. Dank zij de wetenschap kunnen we soortechtheid relatief eenvoudig onderzoeken. Ongeveer 100 jaar ging het verhaal rond dat er echte en niet echte Eldense Blauwe pruimen waren. Ons DNA onderzoek, uitgevoerd door de NAK in 2014, gaf antwoord op de vraag of er verschillende typen Eldense Blauwe pruimen bestaan: er is maar een type Eldense Blauwe.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar ziekten. Onze intentie is om deze informatie te verzamelen en te presenteren op deze site. We zijn nu nog bezig met het vormen van een kleine deskundige redactie.