Is het nog goed gekomen met de Eldense Blauwe pruimen? Ja en nee. Het verschil tussen geen pruimen of wel Eldense Blauwe pruimen is dit jaar hier in Elden in een enkele nacht bepaald. Staat jouw boom net gunstig qua wind? Gleed de koude luchtstroom net aan jouw boom voorbij? Dan is het net goed gegaan en heb je geluk gehad. Er zijn ook pechvogels: de mensen die geen enkele Eldense Blauwe pruim aan hun boom hebben hangen. Bij ons staan de bomen op diverse plekken en het wisselt per locatie. Bij huis hangen genoeg Eldense Blauwe pruimen om lekker van te snoepen als ze rijp zijn. Zo geplukt van de boom, dat is toch wel het aller-aller-aller-lekkerste!

Op onderstaande foto staat wel een heel vreemde pruim. Het is ook niet echt een pruim, het is het vruchtlichaam van een schimmel. Een beetje simpel gesteld: een paddenstoel. De meeste mensen kennen een paddenstoel als het huisje van de kabouter, met een steel, en een hoed en aan de onderzijde van de hoed de lamellen waar de sporen zich bevinden. Bij het Narrentasje – zoals deze schimmel heet – bevinden de sporen zich aan de buitenzijde van het fluweelzachte vruchtlichaam. Er zit geen pit in het vruchtlichaam, het lichaam is hol.

Een aantal jaren terug kwam ik op een Engelstalige site (ik denk dat het een Amerikaanse site was) een artikel tegen over de Pocketplum, de Engelse naam voor dit verschijnsel. Ik herkende het niet maar las op deze site tot mijn verbijstering wel dat zonder maatregelen de halve boom aangetast kon worden. Verder zoeken op internet leverde toen geen zinvolle informatie op.

In 2019 zie ik ze voor het eerst in Elst. Het duurt even voordat ik weet dat de Nederlandse benaming Narrentasje is. Vanaf dit moment is het makkelijk zoeken. Ik lees dat het gaat om een zeldzaam voorkomend iets. Biologen kunnen er warm van worden. Welnu, ik niet. Ik vind de benaming Narrentasje daarom ook ongepast, te lief. Het Britse Pocketplum sluit beter aan bij mijn beleving, waarbij ik de spontane neiging heb om tot de Nederlandse verbastering ‘Pokkepruim’ over te gaan.  In 2020 zie ik ze voor het eerst in Elden. Niet bij mezelf. Maar ja, dat is een kwestie van tijd vrees ik.  Dit jaar zie ik ze wel bij mezelf. Onderstaande foto is gemaakt van een doorgeschoten Brompton onderstam. In dit boompje zaten drie exemplaren van de Pocketplum. En ik zie er twee op een jonge Eldense Blauwe boom in mijn achterste boomgaardje.

 

Dat het behoorlijk uit de hand kan lopen, blijkt uit onderstaande foto die op internet staat, en op 28 mei 2021 is gemaakt door Louis Geraets in het dorpje Oost-Maarland gelegen vlak bij de Maas en net ten noorden van Eijsden en ten westen van Margraten. Nu ben ik enkele keren in die prachtige hoek van Zuid-Limburg geweest, en het is daar prachtig. Voor mij persoonlijk niet in de laatste plaats door de uitgestrekt velden met fruitbomen, onder meer van de indrukwekkende kwekerij van Jos Frijns en Zonen in Margraten. Nu weet ik niet hoe het de fruitkwekers in Zuid-Limburg vergaat, maar ik zou een hartverzakking krijgen bij het zien van onderstaande boom! Ik zie alleen maar Pokkepruimen!

Een Eldenaar mailde mij een week terug. In zijn jonge Eldense Blauwe boom, enkele jaren terug gekocht in Ochten, bij kwekerij De Batterijen, hing een flink aantal vreemde boonachtige vruchten… De bijgaande foto had ik eigenlijk niet nodig. De boom is gelukkig nog vrij klein. Ik heb hem aangeraden alle vruchtlichamen handmatig te verwijderen en te vernietigen. Zelf leg ik ze in de oven, op 200 graden een kwartiertje. Ik ga er van uit dat dit toereikend is.

Waarschijnlijk is het een begin van een grootschalige verspreiding waar Covid 19 een puntje aan kan zuigen. Ik hoop het niet, maar per vruchtlichaam komen er zoveel sporen vrij….

Vreemd dat het verschijnsel zo onverwacht komt oppoppen? Zou dit iets te maken hebben met de veel bezongen klimaatverandering? Of zou die massale aanplant van Sleedoorns in bosplantsoen in parken en langs provinciale en snelwegen hier een rol in spelen? Of zou de biologische teelt – waar ik een groot voorstander van ben – hier zijn visitekaartje afgeven? Ik weet het niet. Maar verdraaid nog an toe, een viruscircus in de wereld is wel genoeg. Ook nog een schimmel in de pruimen? Hoeft echt niet! We kunnen echt zonder! Graag zelfs! Weg – weg – weg – weg. Ksssst!!!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *