Henk stelt zich voor

Zover ik mij kan herinneren, heb ik ieder jaar van mijn leven Eldense Blauwe pruimen gegeten. Niet zo verwonderlijk als je opgroeit in Elden, in het huis dat in 1881 door je overgrootvader gebouwd is. Met achter het huis een boomgaardje dat al bij de opa van die grootvader in bezit was. Mijn opa had daar in ieder geval enkele Eldense Blauwe pruimenbomen staan. Als ik daarin stond te plukken, vertelde mijn vader regelmatig dat deze bomen nog van opa waren geweest.

Het eerste wat ik deed toen mijn (toen) vriendin en ik in mijn ouderlijk huis gingen wonen, was het aanschaffen van nieuwe Eldense Blauwe bomen. Want de 3 Eldense Blauwe bomen die mijn overleden vader had nagelaten, waren in mijn ogen aftands geworden. Ik plantte vier nieuwe Eldense Blauwe bomen.

Deze aanplant dateert van november 2000. Het was een aanplant omgeven met enige twijfel. Want de verkoper vertelde mij dat de naam Eldense Blauwe eigenlijk een streeknaam was. De echte naam zou Early Prolific zijn. Mij ging het om de pruim. Wat de verkoper mij vertelde, interesseerde me helemaal niets.

Na enige jaren begonnen de bomen te dragen. Wat aan de boom hing, had niet mijn goedkeuring. De pruimen waren te klein en te zoet. De smaak was te flauw en de pit zat te vast. Ik hoefde maar 10 meter te lopen om bij de oude bomen van mijn vader het bewijs te proeven. Deze pruimen waren groot, sappig, rinzig en de pit zat altijd los. Ik stond voor een raadsel dat ik wilde oplossen. Natuurlijk: ieder raadsel heeft 100 oplossingen, 100 verklaringen. Maar hoe zat en zit het echt? Alle zoektochten die hierop volgden en nog gaan volgen, moeten leiden tot de teelt van een Eldense Blauwepruim die supergroot en superlekker is. Een pruim die recht doet aan de reputatie die de oudere generatie deze pruim toekent. En een pruim die door de jongere generaties veelvuldig genuttigd gaat worden.

Deze website is het resultaat van heel veel proeven en voor mij persoonlijk nog meer praten. Al dat praten heeft tot bijzondere ontdekkingen geleid. Die ontdekkingen komen allemaal aan bod. Maar ook de vragen. Want gelukkig is het zo dat iedere ontdekking de bron is voor nieuwe vragen.

Ik wens u ontzettend veel plezier toe met deze site over de Eldense Blauwe pruim. Ik hoop dat u net zo geniet van deze pruim als ik. Mijn bijdrage aan deze website is bedoeld om u nog meer van de Eldense Blauwe pruim te laten genieten. Ik hoop van ganzer harte dat ik daar in ben geslaagd.

Henk van Rheede

Patrick stelt zich voor

Geboren in Arnhem-Zuid, na 8 maanden verhuisd naar Elden.
Ik noem dat dus gewoon geboren en getogen in Elden.

Pruimen zijn een bijzonder lekker fruit en weinig mensen weten eigenlijk hoe een rijp geplukte pruim smaakt. De pruimen die je in de winkel koopt worden onrijp geplukt, om ze zo lang mogelijk houdbaar te maken. De smaak is derhalve vaak aan de zure kant.

De rijp geplukte pruim is maar een kleine dag houdbaar.
Maar de smaak …
Nergens mee te vergelijken.

De Eldense Blauwe, de favoriete pruim van mijn moeder.
Rond haar verjaardag in juli begon ze al ‘zijn ze er al?’.
Het plukseizoen van de pruim is afhankelijk van het weer, de temperatuur, de zon, de regen.
Ergens in augustus.
Je moet echt opletten, want binnen 10 dagen is het weer voorbij.

Patrick Roelofs