Sinds de oprichting van de maatschap Eldense Blauwe op 1 maart 2016 verkopen Kittie en Henk van Rheede als proef op zeer kleine schaal de Eldense Blauwe likeur, ter verdere promotie van de Eldense Blauwe pruim en het voormalige fruitdorp Elden. Omdat de proef is geslaagd worden in 2017 de benodigde stappen gezet om de verkoop te professionaliseren. Dit houdt onder meer in dat speciaal voor de productie een hygiënische ruimte wordt ingericht. Ook de administratie op gebied van financiën en vergunningen wordt volledig ingericht. We hopen op 1 januari 2018 een formule te hebben gevonden die ons past. Ook na 1 januari 2018 blijft ons doel om - aan de hand van de Eldense Blauwe pruim - het verhaal van de Over-Betuwse fruithistorie door te geven. Wij achten dit nodig omdat de boomgaarden in de Over-Betuwe - voor zover die nog aanwezig zijn - in hoog tempo worden vervangen door nieuwbouwwijken. Gelukkig worden dit najaar bijna 50 jonge Eldense Blauwe bomen geplant in Park Lingezegen, op de Santackergaard te Elst (Over-Betuwe). Deze bomen worden door Henk beheerd.

Juli 2017

In buurdorp Driel houdt men het kersenfeest, met uiteraard een Kersenkoningin. Vanwege de slechte weersverwachting staan alle kraampjes in een grote feesttent. In de streek Over-Betuwe kent men de Eldense Blauwe pruim van voor tot achter. Er zijn dan ook weinig Drielenaren die de pruim niet kennen. Het is altijd weer een feest om de gezichten te zien van mensen die de pruim goed kennen op het moment dat ze voor het eerst de likeur proeven. Zullen ze het lekker vinden?

Juni 2017

De Westerveld Fair, georganiseerd door de stichting Evenementen Elden was weer tip top. Het weer was goed en Kittie liet de nodige mensen proeven van de Eldense Blauwe lekkernij. Een aantal mensen weet al van onze voorliefde voor de Eldense Blauwe pruim. Met hen is het een prettig weerzien. Mensen die de pruim nog niet kennen zijn er gelukkig ook nog. Want ons motto is dat zo veel mogelijk mensen moeten weten hoe lekker de pruim is.

Mei 2017

Vandaag op de markt in Park Bredelaar gestaan, waar de organisatie prima voor elkaar was. Zo'n beetje de hele familie Smids weer eens gezien (oud bewoners van de Mooieweg in het Elden van mijn jeugd). Veel mensen aanwezig en velen die de Eldense Blauwe pruim kenden... Ja, wat wil je als je zo in het hartje van de Over-Betuwe zit, tussen Elst, Bemmel, Eimeren en Huissen. Wederom hebben we mogen vernemen dat er verschillende soorten Eldense Blauwe pruimen zijn. Zo vertelde een liefhebber dat zij vroeger dubbele en enkele Eldense Blauwe pruimen hadden. Oftewel: grote en kleinere. Ja dat klopt. Ze komen in allerlei maten voor en dat verschilt per boom! Andere bezoekers van onze kraam vertelden hoe ze vroeger aan de boom schudden, om daarna de pruimen te rapen. Zo ging dat vaak. Het plukken kostte te veel tijd. Dan ging schudden een stuk sneller. Zeker bij wat langer gras onder de bomen zodat de pruimen zacht konden landen. Vaak werd een laken neergelegd. Want zo tussen het lange gras pruimen zoeken schiet ook weer niet op... Leuk om te horen dat de vele liefhebbers in de likeur de echte Eldense Blauwe pruimensmaak proefden. Iedere keer blijkt dat zo'n 10% van de bezoekers het drankje niet echt geweldig vindt. Dit zijn steevast mensen die gewend zijn om sterke drank te drinken. Zoals echte wiskey liefhebbers. Of het zijn mensen die eigenlijk alleen maar van bieren houden en van de rest eigenlijk niets moeten hebben. Gelukkig voor ons vindt 90% het drankje erg lekker!

Volgende week hebben we een thuiswedstrijd. We staan dan op de Westerveld Fair in Elden. Hopelijk hebben we dan weer zo mooi weer! Komt u ook langs om te proeven?

 

 

 

Arno Smids proeft een likeurtje tijdens markt in Park Bredelaar

April 2017

De onovertroffen Eldense Blauwe pruimenlikeur van Kittie is vermengd met appelsap van onze eigen biologisch geteelde appels. Dit heeft geleid tot een heerlijk soepel weg drinkend drankje dat we maar simpelweg Eldense Blauwe pruimenlikorette hebben gedoopt. Binnenkort staan we weer op streekmarkten en kunnen de bezoekers aangeven wat ze het lekkerst vinden: de likeur of de likorette! Uit voor-proeverijen is gebleken dat het moeilijk kiezen is. Het is allebei erg lekker!

Maart 2017

De voorraden worden momenteel aangevuld. Nog even geduld aub!