Update maart ’23

Er zijn heel wat uurtjes gaan zitten in het naspeuren van internet en het praten met doorgewinterde pruimenkenners. We denken als Maatschap Eldense Blauwe nu vrijwel alle nakomelingen van de Eldense Blauwe in beeld te hebben. De meeste van deze rassen zijn inmiddels in boomvorm aan het groeien. Een aantal zeldzame exemplaren moet nog verzameld worden. We krijgen daarbij hulp van enkele van de doorgewinterde pruimenkenners. Niet zelden moet enthout vanuit buitenland worden opgestuurd.

De unieke Canon Boomgaard zal niet in park Westerveld verrijzen zoals eerder gedacht. De daar aanwezige boomgaard valt letterlijk zo goed in de smaak bij de bezoekers van Park Westerveld dat deze boomgaard geen plaats kan maken voor de Canon Boomgaard. De Canon Boomgaard zal nu verrijzen in Park Lingezegen, in de Over-Betuwe. Het project Canon Boomgaard wordt ondersteund door de Park Lingezegen Organisatie.

 

De Eldense Blauwe is vroeg rijp. Deze eigenschap is afkomstig van de Franse moederboom Pr├ęcoce de Tours. Rasveredelaars uit heel Europa hebben geprobeerd nieuwe rassen te kweken met diezelfde eigenschap. Daarbij maakten ze veelal gebruik van de Eldense Blauwe pruim als moederboom.

Het gevolg is dat er door heel Europa tal van familieleden te vinden zijn. Al deze familieleden zijn en worden bijeen gebracht in een nieuwe boomgaard, in park Westerveld te Elden.

Maatschap Eldense Blauwe gaat voor de realisaie van de unieke Canon Boomgaard rondom de Eldense Blauwe pruim. Uiteraard in Elden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.