Een spannende tijd is aangebroken: doen de enten het wel of niet? De Eldense Blauwe griffels zijn in eerste instantie geënt op 3 soorten onderstam: de S766 (NL), de Adaptabil (Roemenië) en de Wavit (Oostenrijk). Vervolgens op 3 soorten opslag van oude pruimenbomen uit de Over-Betuwe, de nummer 1, 7 en 10. En tot slot op Myrobolan zaailing, meestal op 2 meter hoogte. Het is nog te vroeg om te kunnen zien wat het uiteindelijk wordt maar de voortekenen zijn gunstig!

Eind vorig jaar heb ik 6 jonge Eldense Blauwe pruimenbomen, een paar jaar terug geënt op de Varkenspruim, uitgeplant in het boomgaardje bij huis. Om nog wat bomen te hebben met Varkenspruim als onderstam, had ik dit jaar 7 Eldense Blauwe griffels geënt. Eentje deed het niet. Dat kan altijd. Maar de andere 6 deden het goed. Tot nu toe. Bij de helft zie ik dat de jonge blaadjes, tot 3 cm lang, gaan hangen en uitdrogen. Dan is er nog een twijfelgeval. Slechts 2 enten lijken door te zetten!  Magere score dus.

Op onderstam nummer 5 had ik 2 jaar terug 2x Monsieur Hâtif geënt. Die deden het geweldig, en zo doen ze het nog steeds. Erg belangrijk: de onderstam no. 5 laat geen spoor van Pseudomonas zien. Deze no. 5 vond ik wat jaren terug bij de stam van behoorlijk oude Monsieur Hâtif bomen. Dit jaar wilde ik als klein experiment kijken of de Eldense Blauwe zou matchen met de no. 5. Drie van de vier griffels zijn aangeslagen. Twee van de drie groeien als kool! Ik weet dat de Monsieur Hâtifs aan de oude bomen een ouderwets uiterlijk hadden: bijna zwart van kleur van buiten en van binnen met oranje vruchtvlees. Ik ben heel benieuwd wat het effect van deze onderstam zal zijn op de Eldense Blauwe vrucht. Over 4 jaar hoop ik de eerste vruchten te kunnen proeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.