Over Cornelia Bosch – Geurtsen (Elden, 1914-1999)

Hein Reusken (Elden, 1939) interviewde mevrouw Cornelia Bosch – Geurtsen in 1998. Zij verbleef op dat moment in een bejaardencentrum in Bennekom en was bedlegerig. Hoewel Hein als “piemke” de nodige verhalen gehoord had van zijn vader, en later ook overleveringsverhalen van zijn opa, vond Hein het belangrijk meer te weten te komen over de Eldense Blauwe. Daarom interviewde Hein mevrouw Cornelia en nam dit gesprek op. In plat Eldens vertelt ze allerlei anekdotes. Zo komt ook de Eldense Blauwe pruim aan bod. Hein schrijft hierover in de Dorpskrant van maart 2003.

 

Cornelia Geurtsen op 18 jarige leeftijd tijdens een zangconcours in De Steeg. Foto: collectie Hein Reusken

 

Cornelia was een dochter van Derk Geurtsen. Hij was gehuwd was met een meisje van Bekker. De opa van Cornelia, – de vader van Derk – was de man die de kwekerij van Booij en Crans kocht rond 1895. De oude Geurtsen was geen fruitkweker. Hij was warmoezenier (tuinder) en kwam uit Oosterhout (langs de Waal). Toch kocht hij de fruitbomenkwekerij aan de Mooieweg in Elden.

Cornelia vertelt tijdens het interview over de vele pruimenbomen die er stonden in het jaar van aankoop. Allerlei soorten pruimen. Maar vooral de blauwe pruimen vielen op. Welke naam deze pruimen officieel hadden, was bij niemand bekend maar ze verkochten goed. Cornelia weet te vertellen van wie de kwekerij was die haar opa gekocht had. Die kwekerij was van ene Booi en Krans.

Uiteindelijk zal deze overlevering van grote waarde blijken. Want hoewel bij de oprichting van de dorpsvereniging Elden in 1981 de Eldense Blauwe pruim een belangrijke rol speelt – de boom siert de Eldense vlag, het Eldense wapen, en de dorpskrant verschijnt de eerste dertig jaar in een Eldens blauwe kaft. Niemand in die tijd weet waar de naam Eldense Blauwe vandaan komt, en niemand weet wie Booi en Krans zijn….

Het zal nog 14 jaar duren voordat dit raadsel wordt opgelost.

Meer weten over dit raadsel? Lees https://eldenseblauwe.nl/ontstaansgeschiedenis-van-de-eldense-blauwe/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.