Het gebeurt maar zelden: de Eldense Blauwe pruimen zijn rijp terwijl de stoere lopers van de 50 kilometer Elden aan doen. Op 18 juli stond ik te plukken, anderen stonden te applaudisseren langs de route. Hoe is het mogelijk…..

Lang geleden liepen de wandelaars vanuit Elden naar Driel, door de Klapstraat. Bij buurman Willem Kloppenburg en overbuurman Bertus Buijs hadden mannen in uniform een rustpauze. Ze legden hun vermoeide lijven languit op het gras, onder de fruitbomen. En een plasje doen was zo gebeurd: bomen genoeg. Voor mijn  moeder was dit een heimelijk pleziertje. Vanuit de slaapkamerramen boven zag ze de mannen staan, zogenaamd onbespied. Ze keek nooit lang, maar lang genoeg om beneden gekomen even melding te maken van het feit dat die kerels weer stonden te plassen. Driel ligt niet meer op de route. Tegenwoordig gaat de wandelstoet door Huissen. Eventjes lag Elden ook uit de route. Maar de organisatie maakte deze fout snel goed. Dankzij de inzet van D66 uit het noordelijke Arnhem!

Voor TV Gelderland bestaat Elden tegenwoordig niet meer. Niet op kaart, niet middels verslaglegging. Bij D66 waren ze wijzer. Een van de grootste fans van de Eldense doorkomst was oud burgemeester van Arnhem, Pauline Krikke. Ze deelde met veel enthousiasme Eldense appels uit. Afgelopen dinsdag liep Nijmeegs burgemeester Bruls op de Eldense Brink. Dat hoorde ik bij de kapper. Even op bezoek om zijn Arnhemse collega – tijdelijk burgemeester Boele Staal –¬† de hand te schudden? Ik weet het niet. Ik stond op de ladder, Eldense Blauwe te plukken…

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.