Vreemd toch dat er altijd weer bomen zijn waaraan de Eldense Blauwe pruimen pas rijp worden als de eerste al verwerkt zijn. Ik geniet altijd dubbel van die laatste Eldense Blauwe pruimen. Tot mijn genoegen behoort een van mijn jonge bomen tot de zogenaamde ‘late’. Knoerthard waren ze toen ik ze voor het eerst probeerde. Terwijl ik bij een jonge boom verderop schromelijk te laat was gezien de hoeveelheid blauw op de grond. Gelukkig hingen er ook nog zat aan de boom, die er ook allemaal af konden van rijpheid. De oogst dit jaar was niet geweldig qua omvang. Sommige bomen hebben in april waarschijnlijk een tik gehad van de vorst. Door de droogte bleven de pruimen kleiner dan anders. De grafieken die ik jaarlijks maak, gaven dit duidelijk aan. Toch lukte het goed om de nodige jam en likeur te maken. Daar gaan we straks van genieten. Bij de kachel!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.