Het valt de pruimverkopers aan huis al langer op: de klanten zijn oud. Meestal boven de veertig, maar vaak boven de zestig of nog wat ouder. Waar blijven de jonkies? Opmerkelijk in een tijd dat met name bewust en gezond levende jonge ouders alles doen om gezond en fit te blijven, de pruim vergeten wordt. Want pruimen zijn super gezond om te eten, lokaal verkrijgbaar en beter betaalbaar dan tal van exotische vruchten.

Pruimen behoren tot het meest gezonde fruit vooral door de anti-oxidanten. Bovendien is er zo’n enorme variatie in pruimen dat je vanaf begin juli tot en met september – 3 maanden lang – allerlei soorten pruimen kunt eten. Vers van de boom, voor weinig. Lokaal en supergezond. Dit jaar zijn er over het algemeen veel pruimen. In sommige delen van de Over-Betuwe is kennelijk een fataal nachtvorstje langs geweest: daar vind je nauwelijks een pruim. Echter, op de vertrouwde verkooppunten in Elden, Driel en Elst zijn volop pruimen te koop. Uiteraard de Eldense Blauwe en daarnaast de Sanctus Hubertus en de Opal. Beide pruimen zijn trouwens direct familie van de Eldense Blauwe. Ook de Reine Claude d’Oullins wordt inmiddels geplukt en volgende week volgen de eerste Groentjes, de Reine Claude Vertes en al ras volgen dan de Vikken, oftewel de Victoria’s. Dit feest gaat door tot eind september met onder andere de Anna Späth.

Wie grote pruimen wil, komt ook aan zijn trekken. De pruimen van de relatief nieuwe soorten als Jubileum, Valor en Excalibur vormen een flinke hap. Wat fijn is voor de plukkers: je hebt heel snel een kistje vol geplukt! Pruimen kennen ook een nadeel: je moet op tijd zijn. Wie een favoriete soort heeft, moet geen week wachten want dan zijn de pruimen vaak al weer op. En hoewel smaken verschillen: eet de pruim als deze rijp is. Fruitboeren die aan huis verkopen beschikken altijd over rijp fruit. Het liefst worden de pruimen hard geplukt. Dan zijn ze bestand tegen transport en kun je ze nog een paar dagen bewaren. Aan de boom hangen echter niet alleen de wat hardere pruimen maar ook rijpere. Die rijpere wil de boer als eerste kwijt. Want die kan hij het minst lang bewaren. Koop gerust deze rijpe exemplaren, en eet ze dezelfde dag nog op!  Pluk de dag en eet pruimen!

2 Comments

  • Dag Marien, op dit moment loopt het pruimenseizoen redelijk ten einde. Er zijn nu niet veel pruimen meer te koop helaas! Op onze home pagina staan diverse verkooppunten. Maar ik vermoed dat de pruimen op deze punten zijn uitverkocht.

   Een late pruim die in deze streek nog wel hier en daar geteeld wordt, is de Anna Späth. Deze pruim komt van het kwekershuis Späth. De naam heeft dus niets van doen met het late tijdstip van rijping! Pruimen die laat in het seizoen rijp zijn, hebben wel vaak last van wormpjes (van de pruimenmot). Zo ook de Anna Späth. Je kunt er tegen spuiten als pruimenteler. Dit helpt prima. Biologisch zijn de pruimen dan niet meer.

   In Driel, redelijk dicht bij Rijkerswoerd, zat de familie Van Neerbosch. Zij teelden 18 soorten pruimen maar zijn dit jaar gestopt. Recentelijk sprak ik de familie nog. De Anna Späth is bij hen helaas goed bezocht door de pruimenmot. De familie heeft besloten de pruimen daarom niet te plukken dit jaar. Ze zijn onverkoopbaar. In Elst – ook dicht bij Rijkerswoerd – zijn nog een paar verkooppunten zoals De Rotonde, Rijksweg Zuid 82. Heel misschien hebben ze hier nog late rassen zoals de Anna Späth?

   Mochten de verse pruimen op zijn in de regio, dan zit er helaas niets anders op dan wachten tot het volgende pruimenseizoen! Half juli start het pruimenseizoen weer!

   Vriendelijke groet,
   Kittie en Henk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.