Deze blog is niet echt een blog. Tja tja tja. Het is me wat.

In blog nummer 9 was ik nogal aan het mopperen over de farmacuitische industrie. Het verhaal ligt wellicht wat genuanceerder dan ik iedereen wilde laten geloven. Maar zo heel raar was het allemaal niet wat ik schreef.

Ik kan me voorstellen dat mensen denken: nou, nou, moet dat nou? We hebben het in Nederland toch best voor elkaar? Kijk, je kunt het nooit iedereen volledig naar de zin maken. Nee, dat laatste klopt natuurlijk. Je hebt altijd mensen die moeilijk met geld om kunnen gaan. En als je inkomen dan al laag is, dan kom je wellicht in de problemen met het betalen van je zorgpremie en je eigen risico. Maar er is wel degelijk reden tot zorg.

Mijn persoonlijke situatie heb ik denk voldoende uitgelegd nu in blog 9. Stel anders rustig een vraag. Maar kijk dan eerst naar de documentaires die ik als linkje heb bijgevoegd. Met dank aan Twan Janssen, die ook al deze laptop van nichtje Cynthia (“stond toch maar in de kast”) India gereed maakte, en nu dus ook de linkjes voor me regelde.

Ik had alles al gezien, maar vandaag heb ik alles nogmaals teruggekeken. En ik ben weer gefrustreerd. Mede omdat ik natuurlijk liever in België of Duitsland was behandeld als daar de prijzen en regelgeving hetzelfde waren geweest als in India. Nou, dat gaat wel even duren………

 

De docu’s

De eerste docu is een korte, van 12 minuten. Kunt u even inkomen. Als u van alles aanhoort tijdens deze 12 minuten, denkt u misschien: wat een opklopperij, want een sensatiezoekers. Wat een wappies zijn dit.

Een van de mensen die u aan het woord hoort komen, is Casper van Eik. Onthoud die naam voorlopig.

Achter de tweede link gaat een in mijn ogen prachtige documentaire schuil over……..Juist Casper van Eik! Ik heb hem zelf een keer of zes gezien. Dus schaam u niet als u hem twee keer achter elkaar wilt zien. Er wordt nogal wat gezegd wat niet altijd even prettig in de oren klinkt bij een ieder.

De derde link biedt toegang tot de uitgebreidere versie van docu 1. Denk u nu niet: ik heb de eerste al gezien, die derde sla ik over. Ja, er komen uitspraken terug. Maar vooral juridische kanten komen in deze docu naar voren die in docu 1 zijn overgeslagen/weggeknipt.. De eerste is daarentegen erg kernachtig. En daarom zou ik het bijzonder fijn vinden als u beide bekijkt. Doe mij een lol!

De vierde link gaat over de zogenaamde sluis die gehanteerd wordt bij de Nederlandse overheid, om medicijnen in te plaatsen die weliswaar zijn goedgekeurd maar die volgens onze overheid te duur zijn om aan te schaffen. Terwijl de farma industrie stelt: ja sorry, maar dit is gewoon de prijs. Oordeelt u zelf maar.

De vijfde docu is wat afwijkend, en gaat over alzheimer. Van deze docu schrik ik eerlijk gezegd niet zo. Ik raak er ook niet gefrustreerd door. Ik denk bij mezelf: dit hebben we zelf zo gecreëerd. Wat wil je nou? Het is wel buitengewoon schrijnend vanuit integriteit en ethiek wat hier gebeurt. En ja, er wordt weer links en rechts op een uitermate dubieuze manier veel geld verdiend, ook door misbruik te maken van de zwakke positie en de angst waarin patienten verkeren. Daar verbaas ik me echter allang niet meer over, vanuit een besef dat we in een (Westerse) wereld leven waarin de nodige systemen behoorlijk verrot blijken te zijn. Over die verrotte systemen schreef ik meen ik in blog 8. Tja, maak ik ook al geen vrienden mee, geloof ik.

 

 

Met deze paar docu’s hoop ik u mee te nemen naar een bizarre wereld. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u allen vanavond op de A10 gaat zitten, of op de A12, om te gaan protesteren tegen hetgeen wat u vanavond heeft gezien. Allemaal niet nodig. Bewust worden van wat er achter je rug om gebeurt, is al heel wat. En ik hoop dat u na het kijken van de docu’s met andere ogen naar die bootjes op de Middellandse Zee kijkt.

Mocht u daar trouwens een oude Leopard II tank ontdekken met een ouwe vent achter de loop, kijk dan even uit. Dat kan ik zomaar zijn, om een paar van die scheepjes aan gruzelementen te schieten. Het is wel veertig jaar geleden dat ik ben opgeleid als schutter. Maar ik denk dat ik binnen enkele minuten de boel wel weer onder controle heb en klaar ben om te vuren. Wat zou dat mij een lekker gevoel opleveren zeg. En dan te bedenken dat in de tijd dat ik mocht bassen in diverse bandjes, mensen dachten dat ik een pacifist was. Jawel, blijf dat maar lekker geloven.

 

Gandhi dag

Het is vandaag de geboortedag van Gandhi, alle Indiers vrij. Maar ik ben geen Gandhi volger die zich hielden aan Gandhi’s oproep: kom tot geweldloos verzet. Er werden duizenden volgers van hem afgeslacht. Fijne jongens, die Britten, die vonden dat zij – Britten – recht hadden op India.

Over Gandhi is ook een boek te schrijven. Vooral onder mensen met Afrikaanse wortels is hij tegenwoordig bepaald niet populair. Maar daar ga ik het hier nu niet over hebben: de docu’s zijn belangrijk! Ga ze vooral kijken!

Tot snel!

Henk

 

Hier de eerste, korte docu, 12 minuten:
Hier is de docu 2 te zien:
Hier is docu 4 te zien:

5 Comments

  • Blij te horen dat je zo van de laptop aan het genieten bent. Als je een vreemd luchtje ruikt? De laptop lag tussen de sokken van mama. En dat je nog maar veel over je Indiaanse avonturen mag gaan schrijven. ✍️ Zodat wij wat te lezen hebben.

    Veel liefs oet Almelo ❤️❤️❤️

    • Hoi Cynthia,
      Je bericht stond vol met vraagtekens. Die moest ik even weghalen hoor.
      Waren het emo’s? De laptop ruikt zeker niet Niks mis met je moeders voeten. Schrijven kost me best wat energie de laatste dagen. Dus ik doe mijn best, maar geen garanties….
      Volgens mij kan jij goed een blog voor Almelo beginnen. Is dat niet wat voor je?
      Hartelijke groeten en ook aan je moeder, mijn zussie,
      Henk

      • Ja dat waren emoticons :).
        Weet jewel hoeveel tijd erin een blog gaat zitten?
        Zoveel tijd heb ik niet hoor.

        Liefss XXX

  • Het nederlandse zorgsyteem is voor HBO plussers.
    Zie er maar eens uit te komen als je de vaardigheden niet hebt om de weg te vinden naar specialisten , de juiste vragen te stellen en analyses te begrijpen en conclusies te trekken, zeg maar hun taal te spreken.
    Met Kit ook wel eens over gehad: weet het zeker , ga niet uit van aannames. Blijf vragen stellen totdat je iets wel zeker weet. Jullie zijn ook afgeserveerd en hebben doorgepakt adhv informatie die je in iedergeval niet uit Rijnstate kreeg.
    De prijs in Euros die jullie daarvoor moeten betalen in de wereld waarin we nu leven is bizar . Ik hoop dat de strijders uit de docus feitelijk iets gedaan krijgen waar iedereen in de toekomst van kan profiteren en niemand nog zin heeft om op plezier jachten in de middelandse zee te schieten, want die frustratie begrijp ik zeker wel.

    • Hoi Lisa,
      Goed om van je te horen. Ik vrees dat een HBO plusser ook geen soep kan maken van het jargon van de specialisten. Deze specialisten, deze mensen hebben het ontzettend druk, moeten werken volgens een declaratiesysteem. En de overheid heeft hen vaak gedwongen om vanuit maatschappen of BV tjes te werken. Alles is ooit vertaald in euro’s. De artsen hebben hun hart wel llggen bij de patient, maar ze moeten ook als ondernemer denken.
      Ze werken vanuit efficientie solistisch richting patienten. Het wordt specialist zegt het al. De specialist zit tegenover een leek. Hoe overbrug je die afstand in 20 minuten als specialist? En dan moet je je als arts ook nog aan afspraken houden die op hoger niveau zijn gemaakt en waarvan de patient eigenlijk geen weet mag hebben. Hier worden patient en specialist niet gelukkiger van.

      Na het zien van de docu’s hoef ik niet meer te verdedigen hoop ik dat er maar een paar partijen wel gelukkig worden van deze situatie: die kijken hoeveel pillen en chemo’s per dag worden weggezet. Die worden heel gelukkig. Met de zaken gaat het goed, met de artsen gaat het zo zo, met de patient gaat het bagger. Tenzij…. Kijk bij mijn ziekte reageert 85 procent redelijk goed op chemo. Dus ja, wat is er mis met chemo? Twee zaken: het grootste obstakel is dat chemo een rem vormt voor innovatie. 2e: de marges zijn vaak veel te hoog. Dus kost het de samenleving als geheel onnodig veel geld.

      De overheid moet het vak van de specialist weer leuk en puur maken: continu innovatie stimuleren, zodat artsen steeds vaker goed nieuws kunnen brengen. Die innovatie moet komen van onafhankelijke (jonge) wetenschappers. Volgens onze overbuurman, zelf iets van 40 jaar specialist geweest in onder meer Amerika en Azië en tal van Nederlandse Academische ziekenhuizen, is de invoering van de maatschappen en BVs funest geweest voor de kwaliteit van ons zorgstelsel. Hij is bang dat dit slechte systeem – in zijn ogen dan – financieel nooit meer teruggedraaid kan worden omdat alle artsen dan door de overheid uitgekocht moeten worden. Daar is natuurlijk geen geld voor. Evenmin is er geld voor het ziekenhuispersoneel om het maandsalaris op te krikken. En er is natuurlijk ook geen geld voor de huisartsen die gek worden van de druk.
      Geld is dus het toverwoord. Daarom moet de schatkist voller. Dit kan alleen als iedereen netjes zijn aandeel betaalt. Een jaar of vijf terug had ik het met een Eldenaar hierover Hij werkte zijn hele leven bij de belastingdienst. Ik klaagde over de Googles van deze wereld. De man zei: “Henk, die lui hebben zo veel macht. Alles wat je van ze kan pakken is meegenomen.”

      Belasting betalen is voor die allerrijksten niet interessant. Als zij een behandeling moeten ondergaan die bij wijze van spreken een half miljoen kost, leggen ze dat geld gewoon op tafel. Belasting betalen om het zorgsysteem voor iedereen toegankelijk te houden, is voor hen totaal niet interessant…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.