Vandaag beleven we onze tweede dag in India. Op het programma staan het maken van een pet scan en het nemen van een aantal biopten. Ik ben natuurlijk benieuwd hoe het behandelen hier in India gaat; de afgelopen twee jaar heb ik immers de Nederlandse uitvoeringswijze een aantal keren van dichtbij mogen meemaken wat mij aanzet tot het maken van een vergelijking.

De grote moeilijkheid is wel: hoe doe je dat? We zitten in een ander land, met andere gewoonten, met een andere cultuur, met andere opvattingen, met andere mensen. Ja, wat is er hier nu niet anders?

Teun is vanavond naar de gym geweest: spieren onderhoud blijft op zijn leeftijd van levensbelang. Al moet ik deze bewering direct nuanceren. Jort hecht er namelijk veel minder waarde aan om breed te zijn. Jort bleef dus gewoon thuis: in ons guesthouse van het ziekenhuis.

De klusjesmannen en schoonmaakmannetjes die bij het guesthouse horen, zijn nog jong. Teun vindt het interessant om met iedereen te praten. Leeftijdsgenoten zijn dubbel zo interessant. Als snel blijkt een van hen vaak naar de gym te gaan. Dus een afspraak volgt voor deze avond. Teun neemt wat Roepia’s mee van Kit en koopt direct een abonnement.

De jonge gast heeft zijn snelle Nike schoenen aan. Geen idee wat die dingen kosten, maar ze zien er flitsend uit. De zwarte mouwtjes van het Adidas shirt knellen om zijn bovenarmen. Zo zien de jongens – en de nodige meisjes – het graag. Teun bluft in het Nederlands bij vertrek dat die jongen echt niet sterker is dan hij.

Bij terugkomst praat Teun hard. Dit betekent in zijn algemeenheid dat Teun graag iets wil delen. De marmeren vloer weerkaatst zijn stem alle kanten op. “De apparaten zijn ouderwets maar prima. Je kunt er goed je oefeningen mee doen. Maar wat die gast tilt? 140 kilogram en dit vijf keer achter elkaar. Niet normaal! En zo breed is hij ook weer niet,” aldus Teun. Teun weet zelf 90 kilo te tillen, eenmalig. En volgens Teun is hijzelf zelfs nog breder dan zijn net nieuwe gymvriend. Maar in de gym loopt nog een nieuwe vriend rond die zo enorm breed is…. Deze jongen vertelt op de gym in perfect Engels dat hij op zijn zestiende de vierhonderd meter sprint won in India, en dat hij graag naar Noorwegen wil, onder meer om het Noorderlicht te zien. Teun heeft ons ouders duidelijk gemaakt wie zijn favoriete gym vriend is op dit moment. Dat is die brede gast. De jongen weet ‘slechts’ 120 kilo eenmalig te tillen. Maar zijn interesse in de wereld maakt hem voor Teun een interessante gesprekspartner.

Onze casemanager Viswash moet plots weg. Een familielid heeft een botsing gehad en hij was schuldig. Schuldig? Ja, bij een botsing arriveert de politie en wordt gekeken wie er volgens de regels fout is geweest: die is de Sjaak. Zo werkt het hier dus. Men hanteert een curatief systeem. Aan preventie doet men hier niet of nauwelijks. De burgers regelen het zelf maar. En komt er stront aan de knikker, dan bepaalt de politie wie mag betalen.

In Egypte bouwt de overheid een superluxe stad, ten oosten van Cairo, in een zandbak. Want Cairo raakt overvol. De nieuwe stad is zo luxe dat je vooraf weet dat hier alleen rijken komen te wonen. De TV serie ‘Waes op reis’ besteedde hier aandacht aan. Bizar is de gewaarborgde veiligheid: op iedere straathoek hangt een camera met gezichtsherkenning zodat onverlaten onmiddellijk getraceerd worden. Dat is nog eens veilig! Maar kijk uit, want als je te hard rijdt, stuurt diezelfde camera een dikke prent naar jouw privé adres…

Dit preventieve systeem is op een extreme manier doorgevoerd. Het zal denk ik meer Nederlanders aanspreken dan het curatieve systeem van India. Al bestaat de kans dat ik nu de Nederlanders totaal verkeerd inschat.

Het doet me denken aan mijn opa Van Rheede. Hij overleed terwijl ik nog geboren moest worden – lag dit aan mij of lag dit nu aan hem? Of aan mijn ouders? Mijn moeder vertelde dat hij op latere leeftijd met een stok wandelde. Die stok stak hij recht voor zich uit als hij de straat ging oversteken. Met de opkomst van de auto werd het zelfs in Elden drukker en bood de stok uitkomst. Opa Hendrik stak gewoon over: auto’s stoppen maar! En dit gebeurde ook nog. Een heerlijk curatief systeem waarbij de Eldense bromsnor gelukkig niet hoefde in te grijpen.

‘Sit’, zegt de tengere Indiaase in haar paarse ziekenhuisuniform. Ik mag plaatsnemen in een lederen fauteuil. Het is behoorlijk koud in het ziekenhuis en ik hoest zodra de koude lucht mijn longen bereikt. Ik krijg een wollen deken en naast me gaat een elektrisch kacheltje aan. Het ding staat scheef omdat drie van de vier wieltjes ontbreken. Maar branden doet hij goed.

Er worden wat metertjes aan me gehangen en direct krijg ik zuurstof toegediend. Er is iets niet goed met mijn longen. De Paarse dame wijst op een mini camera boven in een hoek: de arts zal mij in de gaten houden. Daar zit ik dan.

De Paarse dame zet een infuusnaald in mijn hand. Ik weet dat dit in Nederland nogal wat gedoe kan opleveren. Paniekerige zusters vertellen me dan dat ik vooral rustig moet blijven. Freud zou aan deze vorm van projectie een beste kluif hebben. De Paarse dame zegt me dat ik even diep moet ademhalen. Oke, niet te diep want dan begin ik te hoesten. Dan begint ze te tellen: 1, 2, 3 en relax….. De naald zit.

Een grote man met een grote witte muts duwt een gevaarlijk uitziende spuit leeg in de naald. Ik voel de koude vloeistof mijn hand inlopen. Verrek, de naald zit er inderdaad goed in! Na lang wachten mag ik naar het toilet. Of beter gezegd: ik moet van de Paarse dame naar het toilet. Ik ben blij dat ik een halve liter water gedronken heb omdat ik zo’n droge mond kreeg van de zuurstof. En bovendien herinnerde ik mij van Nederland vooraf twee liter water te moeten drinken.

Het petscan apparaat oogt prima. Net als in Nederland is het een groot apparaat waar ik de ballen van begrijp. Ik moet gaan liggen met de armen omhoog. Dit voelt helemaal niet prettig. Bij mijn linker schouderblad voel ik een irritante pijn. Maar ik moet stil liggen. Daar heb je het al. ‘Don’t move’. Man, ik durf niets te bewegen. Maar tering, wat doet het zeer.

De casemanager heeft weer het zaaltje gereserveerd waar we gisteren de heerlijke pasta aten. De arts maakt zijn ronde langs patienten en komt daarna bij mij. We zitten er klaar voor. Kit, ik, de casemanager, de coordinator en zijn rechterhand. Het duurt inderdaad niet lang, of daar komt de arts. Hij vraagt of ik me comfortabel voel. Ik antwoord dat ik nerveus ben: ik ben bang voor mijn longen.

Het is inderdaad niet goed met mijn longen. Er zit iets maar het heeft niet met de kanker te maken. Het lijkt een ontsteking die voortkomt uit de chemo. Hij zal een medicijn voorschrijven. Opluchting volgt. Niet dat ik nu de vlag uitsteek. Maar veel scheelt het niet! De arts legt de vervolgprocedure uit. Het gesprek is bijna gezellig te noemen. Het is alsof we op een terras zitten, zo informeel is de sfeer. Hij is de master, en dit vertel ik hem ook. Hij lacht warm om het gemeende grapje.

Om vijf uur mag ik biopten laten nemen. Intussen heeft de casemanager een lunch geregeld: warme rijst  met groenten, limonade – het lijkt eerder een kruidendrankje – en heerlijke soep met wat geroosterd gekruid brood. Kittie en hij proberen de geldoverdracht voor elkaar te krijgen. Helaas werkt het internet niet optimaal. We betalen morgen.

‘Shoes of’. Ja baas. Er staan vier mensen in het kamertje. Ik mag gaan liggen. Broek beetje naar beneden, en daar gaan we. In de lies worden de biopten genomen. In Nederland gebeurt de voorbereiding door twee verpleegkundigen. Die wachten vervolgens gemiddeld een kwartier op de specialist die de biopten mag nemen. Daarna volgen – heel zorgvuldig – twee of drie ‘schoten’ waarbij de biopten genomen worden. Hier wacht niemand. De verdoving wordt gezet, een sneetje wordt gemaakt en het pistool gericht. Pang pang pang en dit zeven keer achter elkaar. ‘Done’, zegt de arts. Inpakken en wegwezen.

Alles en iedereen werkt volgens een systeem. Dit geldt voor dieren, dit geldt voor planten, dit geldt voor mensen. Wij mensen kiezen en maken ons eigen systeem. In ons gezin, op ons werk, binnen onze familie enzovoort. We zijn ons ervan bewust dat het ergens ophoudt met onze invloed. Zo is onze nationale politiek voor velen een ver van mijn bedshow en laat Europese politiek ons nog onverschilliger, kijkende naar cijfers over stemgedrag.

De Indiase mensen zijn zeker anders dan de Nederlanders. Maar niet zoveel dat we elkaar niet zouden begrijpen. We begrijpen elkaar heel goed. De menselijke benadering van de Indiers draagt hier zeker aan bij. Teun en zijn gymmaatje weten elkaar prima te vinden. Ook al zijn ze onderling qua leefomgeving enzovoort totaal verschillend. Opa Van Rheede zou zich waarschijnlijk wel thuisvoelen in New Delhi met zijn stok; ik vermoed dat hij wat heilige koeien zou confisceren.

Een voormalig politiecommissaris vertelde me ooit dat hij eigenlijk een anarchist is. Bij systemen gaat het om de mensen, zo vertelde hij me. Zodra Het Systeem belangrijker wordt dan de mensen dan gaat het mis, wist hij. Ik vraag me hier in India af hoe we er in Nederland voor staan. Het feit dat we nu met ons gezin in India vertoeven, verraadt wellicht al hoe ik hierop zou antwoorden.

12 Comments

  • Ik krijg de indruk dat ze daar hun zaakjes goed voor elkaar hebben ! Vriendelijke benadering en efficiënte organisatie ! ik kijk uit naar het volgende verhaal !

    • Hallo Theo, dank voor je bericht. Het is hier anders georganiseerd. De materialen, de apparaten, allemaal hetzelfde als in Nederland. Het personeel is anders. Het personeel gedraagt zich anders, dat is wellicht beter geformuleerd. Ze lijken meer gericht op handelen, op uitvoeren. Iemand komt naar het ziekenhuis. Oke, wat gaan we doen? Ze zijn hier ook dol op opereren met robots. Omdat je dan preciezer kunt werken en met minder kans op infecties. Je weet hoe ze hier zijn met IT etc. Wat ik al eerder schreef: het is hier een mix van high tech en een soort jaren vijftig mentaliteit: aanpakken. Het spreekt me bijzonder aan. Hartelijke groeten, Henk

  • De 1e stap is gezet en ze zetten er zo te lezen best vaart achter. Leuk om jullie belevenissen te lezen!
    Was mooie real life soap geweest.
    Succes !
    Groeten Hans, Barbara en David.

    • Hallo Hans,
      Dank voor je reactie. Het gaat hier de goede kant op. En we hopen dat het zo blijft gaan. De longenkwestie is wel heel erg vervelend. Of het een soap wordt? Nou dat hoop ik niet. Al zullen sommige passages grappig overkomen. We zijn hier uiteindelijk voor maar 1 doel… en dat is gezonder worden.
      Hartelijke groeten, Henk

      • Tuurlijk Henk misschien was woord ” soap” wat ongelukkig gekozen. Ik snap heel goed dat dit een serieuze missie is
        We duimen voor je !

        • Ha Hans, ik begrijp goed wat je bedoelt – althans dit denk ik. Het leven is hier zo anders dan in Nederland, de impressies zijn dusdanig groot dat het werkelijke doel van de missie soms naar de achtergrond verdwijnt. Zelfs hier in het guesthouse gebeurt dit, moet je nagaan..
          Doe David, Barbara de hartelijke groeten van ons, en jijzelf natuurlijk ook warme groeten uit New Delhi. Henk

  • Wat een pen Henk, die kende ik natuurlijk al; maar het valt me nu echt op, je rake observaties met messcherpe trefzekerheid, nuance en humor. Heerlijk hoe je zelfs je opa met stok en levensfilosofie en al mee naar India hebt genomen-;)

    Je bent daar zo te zien al vanaf dag één beter op je plek dan in ons eigen Nederland, voor zover we nog over ‘eigen’ kunnen spreken want inderdaad; we leven hier in een even knellend als unheimisch systeem waar regeltjes, protocollen en heel veel bureaucratische kafkaëske onnozelheid belangrijker zijn geworden dan wij; de mens, het leven.

    Ik besef nu dat ik je een goed boekje had mee moeten geven van Slauerhoff, het leven op aarde. Gaat weliswaar over China en andere delen van Azië en het is al meer dan honderd jaar terug; maar ik kreeg bij jouw tekst nogal een déjà vu! Alle succes en beterschap en graan zo door, ‘wie schrijft die blijft!’

    • Dag Marcel! Wat fijn om van jou reactie te krijgen, en zeker als het complimenteus is. Al is het me daar niet om te doen.
      Ik heb enorm verbaasde reacties van Nederlandse hematologen gekregen toen we mededeelden dat we naar India wilden gaan voor verdere behandeling. Die verbazing kan niet waar zijn, gelet op wat we hier meemaken.

      Jij maakt vanuit jouw prachtige bedrijf GraanGeluk – weliswaar op een ander thema – dezelfde dingen mee. De mens, het leven lijken niet de hoogste prioriteit te hebben. Ik zeg bewust ‘lijken’ want ik heb het niet wetenschappelijk onderzocht. Jij als voormalig en bekend onderzoeksjournalist in dienst van Zembla weet in dit opzicht beter waar je over praat.

      Ik probeer natuurlijk de humor erin te houden. Maar ik kan niet verhinderen dat ik met kritische noten kom in mijn blogs. Nu weet ik uit ervaring dat niet iedereen – wat zeg ik? – zit te wachten op mijn kritische noten. Dat kritische geluid levert veel mensen een naar gevoel op. Dit wil ik niet. Het is niet mijn doel mensen af te stoten.

      Vandaag geen blog. Ik heb de hele dag op bed gelegen, moe als ik ben. De eerste Indiase pil voor de longen heb ik ingenomen. Hopelijk gaan de medicijnen hun verwachte effect sorteren. Morgen probeer ik weer een blog te schrijven. Zo ploeteren we voort…..

      Hartelijke groeten,
      mede namens de jongens en Kittie,
      Henk

  • Dachten veel mensen je nog eens bij “Help mijn man is klusser” te zien, wordt het straks nog “Ik vertrek”…… Een doe-mentaliteit is altijd fijn om in te vertoeven. D’ran met de botten! Klinkt goed Henk, de dingen die je beschrijft. Je komt in ieder geval weer naar Nederland met veel nieuwe inzichten en ervaringen. Doe de jongens en Kitty de groeten van ons, succes daarzo!

    • Ha Mike,
      Dank voor je reactie. Kerel, wat heb je gelijk. Help mijn man is klusser ligt echt achter ons. Ik had eerder al aangegeven dat ieder individu dat met filmbedoelingen het erf op zou komen, met grof geweld verwijderd zou worden. Het is allemaal niet nodig gebleken. Gelukkig maar.

      Het is een ‘ik vertrek’ geworden. Wellicht dat meer Nederlanders ons voorbeeld gaan volgen en vanwege kostendekking gaan kiezen voor een ‘ik vertrek’ variant. Het zou helemaal niet verkeerd zijn wanneer een TV zender in Nederland serieuze aandacht aan dit onderwerp. Ikzelf doe daar zeker niet aan mee. Ik houd het gewoon bij het schrijven van een blogje.

      Hartelijke groeten,
      mede namens de familie,
      Henk

  • Hey Henk,

    Bijzonder en fijn om alles zo gedetailleerd te kunnen volgen en te lezen hoe het gaat. Super dat Teun zich in de sportschool met zijn nieuwe sportmaatjes goed vermaakt. En Kitty al zelf aan het koken geslagen of toch nog even genieten van een door een local gemaakte echte Indiase curry?
    Fijn dat jullie geen last lijken te hebben van een echte ‘ culture shock’, wat bij veel westerlingen toch regelmatig voorkomt. Toen ik er lang, lang geleden was, vond ik
    de sfeer ook erg vriendelijk. De meeste bewoners van India zijn Hindoe. En dat is vooral een heel lief geloof, waarbij men wordt afgerekend via karma. Ofwel, als je goed bent voor anderen, dan zijn anderen ook goed voor jou;).
    En goed te horen dat het aan deskundigheid en pragmatisme niets ontbreekt en men snel kan analyseren en reageren op zoiets als een ontsteking in je longen. Hopelijk werken de medicijnen hiervoor al een beetje? We kijken uit naar een volgend verhaal.
    Voor nu, heel veel groeten, ook aan Kitty en de boys en veel sterkte gewenst vanuit Bologna.
    Patrick & Ingeborg xxx

    • Ha Patrick,

      Fijn dat je reageert. De blog biedt me de mogelijkheid om zowel mijn emoties als rationele gedachten kwijt te kunnen. Bovendien is het leven hier zo inspirerend anders dat ik ook nog wordt uitgedaagd om de dagelijkse waarnemingen in een groter perspectief te plaatsen. Zo blijven de grijze cellen nog actief en draait het niet alleen om ziek zijn. Al is beter worden wel het belangrijkste doel. Ontzettend fijn dus dat je de groene button hebt gemaakt zodat mensen vanuit Nederland onze belevenissen kunnen volgen. Het is niet alleen fijn voor hen. Ikzelf vind het ontzettend leuk als mensen reageren. Zo houden we het gevoel in contact te blijven met de mensen in Nederland, en hoeven we ons hier niet eenzaam te voelen. Want ja, dat kan wel, ook te midden van miljoenen mensen.
      Wat je zegt over het geloof, daar kom ik in een blog op terug. Ik denk dat dit geloof zeker meespeelt. De volgende blog wordt een uitdaging. Bij de andere blogs begin ik gewoon met een titel. En dan begin ik maar gewoon. Ooit zei iemand tegen mij dat ik groot associatief vermogen had. Dit woord had ik nog nooit horen uitspreken. Maar dat zal het zijn. Er ontstaat vanzelf een verhaal. In de volgende blog ga ik een beetje de moralist uithangen als ik zomaar wat ga schrijven. En dat is niet de bedoeling. Ik krijg zon jeuk van moralisten. Afijn. Jij en Ingeborg zitten in Bologna. Wat zal het daar heerlijk zijn. Geniet met elkaar van elkaar en van de mooie omgeving. Doe Ingeborg ook de groeten en hopelijk rond oud en nieuw weer tot ziens in Nederland. Hartelijke groeten vanuit een heet New Delhi: 28 graden en zeer vochtig! Henk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.