De herfstzon tovert met licht en met warmte. Dieren, planten en mensen lijken bereid alles te geven voor de laatste zonnestralen….

Het pruimenseizoen kende een kletsnat einde met gesprongen pruimen en veel pruimen aangetast door de moniliaschimmel in de bomen. Geen mooi einde. En dan plots verrast september met stralend blauwe luchten. Een signaal om direct aan de slag te gaan: snoeien en zagen. Goudreinetten plukken, zoete appels plukken, pitten rapen en stutten weghalen. Het is een genot om buiten rond te lopen, tussen de bomen. Alle kleuren lijken warmer dan anders.

Kit is bezig een enthousiaste groeier wat kleiner te maken

De toppen van de Eldense Blauwe bomen steken kaal af tegen de strakblauwe lucht!

Drie weken terug zaten de Eldense blauwe bomen nog vol in het blad en hingen er nog pruimen aan deze boom! Verloren staat een stut onder een recentelijk zwaar beladen tak….

Het vruchtvlees van de Eldense Blauwe pruimen die op de grond zijn gevallen wordt nu langzamerhand verorberd door allerlei diertjes. De stenen van de pruim (de pitten) blijven achter. Wij verzamelen deze stenen (pitten) om ze te zaaien, en er zaailingen uit op te kweken. Er is een kans dat een van deze zaailingen een pruim voortbrengt die tot de verbeelding spreekt, op welke manier dan ook. Het doel is om deze pruim op te kweken vanuit deze verzameling stenen (pitten). Welke steen (pit) deze pruim gaat voortbrengen, is niet te voorspellen. Statistisch gezien zullen er duizenden stenen (pitten) opgekweekt moeten worden, wil die bijzondere pruim er tussen zitten…

Half vergane Eldense Blauwe pruimen! Het gaat om de stenen!

Het wemelt in de boomgaard van de Atalanta vlinders. Deze zeer algemeen voorkomende soort is dol op rottende pruimen. Door de regenval zijn veel Reine Claude Vertes gesprongen. Deze zijn nu voer voor de vlinders. Deze vlinders blijven tot in het najaar in Nederland en België en vliegen vervolgens naar het zuiden van Europa, tot diep in Spanje. Daar doen ze een krap maandje over. Een deel van de vlinders probeert te overwinteren in Nederland en België. Los van de gekozen strategie: in beide gevallen zullen veel vlinders het niet overleven. Deze zoete maaltijd is hen dan ook van harte gegund.

Atalanta’s doen zich tegoed aan de rottende Reine Claude Vertes die niet bestand bleken tegen de regenval van tweede helft augustus

Deze Atalanta hangt op zijn of haar kop om te smullen van de weg terende Reine Claude Verte!

De mannetjes van de Atalanta hanteren een territorium en bakenen deze af met hun ‘inspectievluchten’. In de boomgaard vliegen op tal van plekken op hoge snelheid twee Atalanta’s achter elkaar aan. Mogelijk zijn het twee mannetjes die elkaar tegenkwamen. Een vredelievender beeld leveren de zonnende Atalanta’s op….

Man en vrouw?

Atalanta bij Brompton pruimpjes

De zon duikt bijna onder en tovert nog wat warme kleuren tevoorschijn. Om de laatste zonnestralen op te vangen, nestelt een Atalanta zich op een warme stam van een Eldense Blauwe boom. Nog een paar dagen zon en hoge temperaturen. Daarna wordt het snel kouder, en de dagen korten en zal een deel van de Atalanta’s zich wagen aan de grote vliegtocht naar het warme zuiden voorbij de Pyreneeën.

Genieten van de laatste warme stralen!

Onze Bella maakt zich nergens zorgen over. Ze ligt heerlijk te genieten van de zon en worden de nachten kouder, dan kruipt ze samen met haar zusje Bibi in het hok onder een dikke laag hooi.

Bella in de zevende hemel!

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.