Een veertien dagen lang mochten de Eldense Blauwe pruimen zich wentelen in een heerlijke lentezon. Dit feest duurde tot zondag de 20e maart’22. Daarna zette een temperatuurdaling in die zijn voorlopige dieptepunt bereikte in de nacht van 2 op 3 april, met temperaturen van 6½ graad onder nul in Someren Brabant op 1.40 boven maaiveld!

6 maart: de eerste pruimenboom in de buurt die in bloei staat: de kerspruim van buurman Jaap!

 

11 maart: een bij vliegt vol enthousiasme op de bloesem van een Gele Kroos af!

27 maart: jonge Eldense Blauwe boom op zwak groeiende onderstam in Ressen

27 maart: experiment! Eldense Blauwe pruimenboom op zwakgroeiende onderstam in de Mea Vota kas te Huissen!

30 maart: hoogstam Eldense Blauwe pruimenbomen op de Santacker, geplant in december 2017

 

Donderdag 31 maart was al een snertdag met de hele dag natte sneeuw. Maar vrijdag 1 april startte nog beroerder met een wit landschap. Mooi om te zien, maar niet fijn voor de in bloei staande fruitbomen…

1 april: de Eldense Blauwe bloesem belaagd door sneeuw en ijs!

 

Hoe de Eldense Blauwe pruimenbomen op dit natuurgeweld zullen reageren, is afwachten. De bomen hadden gedurende de twee weken vóór de 20e maart te maken met temperaturen overdag van rond de 20 graden. Voor dat moment lekker, maar voor de bomen gaat het dan eigenlijk te snel. Onder onze Belspruim bij huis, in het hok bij Bibi en Bella hoorde je die dagen het voortdurende gegons van rondvliegende insecten.

We gaan er maar van uit dat een flink deel van de gehoopte oogst verloren is gegaan door deze koude nachten. En dan stiekem hopen dat het toch nog meevalt…. Een rondje langs pruimentelers levert niet veel op. Ja, het is koud geweest. En het kan tegenvallen. Maar het kan ook meevallen! Dus laten we daar maar van uitgaan. Een oudere teler vertelde dat er ooit drie jaren achtereen geen pruimen waren: alles bevroren! Laten we hopen dat dit scenario ons, pruimenliefhebbers, niet overkomt!

1 april: ook de bloesem van onze Schone van Boskoop (appel) krijgt te maken met sneeuw en ijs…..

 

Welke boom?

Afgelopen winter is ons weer eens gebleken dat het kopen van een pruimenboom voor veel mensen lastig is. Onze site is veelvuldig bezocht door mensen die informatie zochten over bomen en onderstammen. Uit gesprekken die daar soms uit volgen, blijkt dat het net zo werkt als bij wiskunde: je kunt de stof wel doorlezen maar zodra je echt sommen moet gaan maken…… Hoe zat het ook al weer? Hier ligt een uitdaging voor ons en we denken na over de vraag hoe wij kunnen voorzien in een bestaande behoefte. Onze pogingen om Eldense Blauwe bomen te kweken op door ons geselecteerde onderstammen voor half- en hoogstammen krijgen concreet gestalte. En ook het laten kweken van Eldense Blauwe bomen op diverse zwakgroeiende onderstammen verloopt voorspoedig. Dit zal er in gaan resulteren dat wij binnen enkele jaren precies weten hoe de match is tussen het hout van de Eldense Blauwe pruimenboom en het hout van het gebruikte onderstammenras. Uiteraard zullen wij over onze bevindingen rapporteren op deze site.

 

Heerlijk Lingezegen en andere projecten

Afgelopen winter hebben we tijd en energie kunnen investeren in het Heerlijk Lingezegen project, samen met andere lokale voedselproducenten en lokale winkels. In het voorjaar hebben we als maatschap Eldense Blauwe een grote en relevante bijdrage geleverd aan het indienen van een subsidieprojectaanvraag bij provincie Gelderland. Dit heeft geresulteerd in een toekenning van de aangevraagde subsidie in oktober 2021. Met alle deelnemers zijn we vervolgens handen en voeten gaan geven aan het project. We hopen als gezamenlijke voedselproducenten over twee jaar onze eigen lokale verwerkingsruimte te hebben gerealiseerd. Meer informatie volgt uiteraard op deze site en is te vinden op de site van projectpartner Park Lingezegen.

Een van onze maatschap-projecten gaat over het creëren van een boomgaard in Elden waarin alle familieleden van de Eldense Blauwe pruim zijn verzameld. Samen met enkele deskundige liefhebbers (Ger van Santvoort en Henk Woldring) zijn we blijven zoeken naar nieuwe familieleden. Ook is verkend waar en hoe we aan enthout kunnen komen van soms heel bijzondere rassen, en hoe we de bomen op kunnen kweken. Ook hier zijn mooie stappen voorwaarts gezet.

Een jongensdroom is aan het uitkomen: we willen heel graag als maatschap Eldense Blauwe een aantrekkelijke pruim kweken uit de pit van een Eldense Blauwe pruim. We zijn er nog niet, maar het lukt ons nu wel om honderden zaailingen op te kweken. De komende jaren zullen we een slimme manier moeten vinden om te gaan selecteren. Over het hoe en wat zullen we u informeren via deze site!

De afgelopen maanden waren koud en donker. Toch moesten we door. Veel werk is verzet. De komende maanden worden weer warm en licht. We gaan proberen u op de hoogte te houden van onze passie: Eldense Blauwe pruimen. Dank voor bezoeken van onze site, en het terugkeren op onze site. We zullen ook dit jaar weer proberen om iedere 10 tot 14 dagen nieuws te brengen. Totdat de dagen korter gaan worden, en de temperatuur gaat zakken en ‘s avonds de lamp weer aan moet. Maar zover is het nog lang niet. We gaan eerst een heerlijke zomer tegemoet. Laten we hopen dat er weer veel heerlijke Eldense Blauwe pruimen geoogst en gegeten kunnen worden!

Elden, 7 april’22

Kittie en Henk

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.