In mijn tijd bij de dorpsraad (2002 – 2012) hield ik mij bezig met ruimtelijke ordening. De eerste zaken die speelden waren onder andere het optreden van DJ Tiësto in Gelredome en de bouw van een boerderette in de boomgaard behorend bij Huize Voorburg. Gemeente Arnhem als Bevoegd Gezag Wet Ruimtelijke Ordening wilde de bouw toestaan. De dorpsraad Elden was tegen. Verantwoordelijk wethouder Van Bodegraven kreeg tegengas uit onverwachte hoek: van partijlid Jaap Huurman. Jaap was behalve Raadslid ook lid van Provinciale Staten en vroeg P.S. of Elden met haar Groengordel kon rekenen op bescherming door de Provincie. Uiteindelijk ging de bouw van de boerderette wel door.

Het zal ongeveer 2004 geweest zijn toen Jaap mij vertelde meegedaan te hebben aan een federatieve wedstrijd voor likeuren. Er waren zo’n 150 inzendingen. Jaap had zich van zijn meest creatieve kant getoond met het fabriceren van een exotische likeur. Hij eindigde daarmee in de staart van het klassement. Daarnaast had hij een heel simpel likeurtje gemaakt. Waarempel, daar scoorde hij aardig mee! Als cijfer scoorde hij rond de 7½ en in het eindklassement belandde deze fruitlikeur ergens rond plek 35. Het meest belangrijke ingrediënt van deze likeur? De Eldense Blauwe pruim!

Toen ik een jaar later Jaap vroeg om voorzitter te worden van een stichting die ik had opgericht (stichting Gelderse dijkmagazijnen), zette Jaap steevast de Eldense Blauwe pruimenlikeur in als promotiewapen.

Jaap Huurman en Henk poseren juli 2006 voor dagblad de Gelderlander voor het Dijkmagazijn uit 1856. De sloopplannen worden gestopt en het pand zal gerenoveerd worden in 2008. Foto: Jan Wamelink

 

Jaap wist zelfs door te dringen tot het radioprogramma Spijkers met Koppen, gepresenteerd door Jan Jaap van der Wal en Felix Meurders, op zaterdagmorgen op radio 1. Helaas werden de pruimen, zichtbaar in de fles, door Jan Jaap betiteld als ‘stierenkloten’. Maar de pret was er niet veel minder om.

 

Kop boven krantenartikel in landelijk dagblad Trouw, november 2005. Jaap Huurman zet de Eldense Blauwe pruimenlikeur in om het dijkmagazijn te behoeden tegen sloop. In de praktijk betekent dit dat de Dijkgraaf en de Gedeputeerde een flesje likeur kregen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.