Dokter Jager was de eerste dorpsdokter van Elden. Daarvoor zwaaide Zuster Van Rijn de scepter in Elden. Kort na de oorlog deed zij haar intrede in het boeren dorp. Zuster Van Rijn bleef ongetrouwd en zette zich volledig in voor de gezondheid van de dorpsgemeenschap. Ze zal verpleegkundige geweest zijn, of iets van dien aard. Maar iedereen noemde haar Zuster.

Zuster Van Rijn nam meestal geen blad voor haar mond. Nadat mijn oma gestorven was, en Zuster Van Rijn uiteraard aan huis verscheen, deelde ze onomwonden mee dat oma geen katje was om zonder handschoenen aan te pakken. Zoiets kon maar beter gewoon gezegd worden.

Met de komst van Dokter Jager kwam er een jonge dokter in het dorp. Hij viste graag, meestal in de kolk gelegen bij het woonhuis van de familie Knuiman en nabij het zogenaamde Jodenhuis, bezit van de familie Boetzel. Naar verluidt dook Dokter Jager eens nakend het water in toen een vis zijn hengel het water in trok. Over de jonge dokter deden vele verhalen de ronde. Maar recentelijk hoorde ik wel iets heel onverwachts.

Een Eldenaar van even boven de 65 jaar vertelde mij dat pruimen zo gezond zijn voor zwangere vrouwen. Toen zijn vrouw een aantal maanden zwanger was, had Dokter Jager in eigen persoon gezegd dat ze pruimen moest eten. Dat scheen heel goed te zijn. Nu vertelt men over pruimen al snel de wildste verhalen; enige terughoudendheid is dikwijls geboden. Ik keek de verteller onderzoekend aan. Maar hij beweerde bij hoog en laag dat hij me niet in de maling nam. Ik besloot om thuis het internet te raadplegen. Na enig zoeken in Google moet ik vaststellen dat pruimen eten inderdaad wordt aanbevolen voor zwangere vrouwen!

Een typisch zwangerschapskwaaltje is obstipatie, oftewel verstopping. Pruimen helpen prima om de stoelgang op gang te brengen dan wel te houden. Daarnaast zijn pruimen zeer vezelrijk. Vezels helpen zwangerschapsvergiftiging voorkomen. Vezels zijn sowieso goed voor de spijsvertering. Pruimen bevatten daarnaast ook superveel anti oxidanten. Veel meer dan de blauwe bessen of de bekende frambozen. Kortom: alle zwangere vrouwen aan de verse dan wel gedroogde pruimen. Maar neem er niet meer dan 5 per dag om winderigheid of erger (diarree) te voorkomen. Op advies van wijlen Dokter Jager.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.