In park Westerveld in Elden bevindt zich al een aantal jaren een Eldense Blauwe boom die er vroeger niet stond. Gaat het dan om een jonge boom? Welnee, het is een Oude Reus!

De boom is vrijwel zeker geplant door wijlen Willem Bekker uit de Klapstraat in Elden, geboren 7 mei 1887. Hij trouwde in 1916 met Jeltje Douma uit Lemmer. Het stel woonde in de bocht van de Klapstraat. Hun zoon Gerard trouwde ook een Friezin: Marie. Elders op deze site kunt u over haar lezen (mevrouw Bekker). Mevrouw Bekker vertelde me dat de Eldense Blauwe boom al heel groot was (circa 9 meter hoog) toen zij in 1948 in Elden kwam wonen. In alle redelijkheid mag verondersteld worden dat de boom geplant is rond 1930, het jaar dat Willem 43 jaar oud was.

De Boom van Bekker in bloei. Foto: wijlen Hein Reusken, waarschijnlijk in 2004 genomen

De boom moest écht wijken. De nieuwe bewoner van het pand in de buitenbocht ging op die plek een schuur bouwen. Het goede nieuws was: wij mochten de boom rooien en verplaatsen. Een geluk voor ons: de boom had al wat stormschade achter de rug en was nog maar een meter of 5 hoog. Na raadpleging van de gemeente mocht de boom verhuizen naar park Westerveld. Wonder boven wonder ging de boom daar weer groeien!

De boom is sinds lange tijd hol. Een poosje werd de holle stam gebruikt door Hoornaars (zie: Krakers). De gemeente plaatste destijds een bordje bij de boom met een waarschuwing. Onze angst was altijd dat de stam het tijdens een storm zou begeven. Maar gelukkig: dit gebeurde niet.

1 mei 2022, een trotse boom; Jos en Loes van de Sant staan naast de Eldense Blauwe pruimenboom

Begin deze maand (1 mei) liep ik langs de boom op, in gezelschap van Jos en Loes van de Sant. Jos vertelde daarbij trots over zijn geboortehuis uit 1648, in Bemmel. Vrij recent is het pand afgebroken ten behoeve van een nieuwbouwproject. Jos vond het bizar dat zo’n oud pand zomaar gesloopt kon worden.

Toen Jos vroeg waar de naam Eldense Blauwe eigenlijk vandaan kwam, leek het me beter om een stukje te gaan wandelen. Want ja, het geven van die naamsverklaring vergt wat tijd (zie: de oorsprong van de Eldense Blauwe). Daarbij liepen we rondje in het park waarbij we langs de oude trotse boom kwamen. Uiteraard maakten we toen een foto van deze oude Edense Blauwe boom! Niet wetende hoe het noodlot toe zou slaan….

Er kwamen buien, er kwamen rukwinden….  Op 12 mei informeerde ik Jan, de vroegere overbuurjongen van Gerard en Marie Bekker. “Een grote tak is afgescheurd!”, appte ik hem.

Foto 12 mei’22: een grote tak is afgescheurd!

Ik vertelde oud nieuws. Jan had het al gezien; hij kwam dagelijks kijken naar de boom. De tak had de harde rukwinden niet kunnen trotseren, en lag verdord bij de stam.

Een nieuwe aankondiging van noodweer op 20 mei door zowel Buienradar als Weeronline beloofde niet veel goeds!

De buien trekken ook over Elden…

Oude jeugdkameraad Hans appte me de 22e: op facebookpagina ‘Eldens Geheim’ circuleerde de foto van een gebroken Eldense Blauwe boom.

Foto gemaakt 22 mei’22 en geplaatst op Facebookpagina Eldens Geheim, met verschrikte gezichtjes als reactie

’s Avonds ging ik zelf kijken: de andere grote tak was ook afgescheurd. Maar gelukkig stond de stam nog overeind en ik zag al wat jonge scheuten die ongedeerd overeind stonden. De volgende dag ging ik foto’s maken.

Foto 23 mei’22: alleen de stam staat nog fier overeind… bovenin nog een paar jonge uitlopers!

Een week later bleek alles afgevoerd te zijn. Niet alleen beide grote takken, maar ook de stam. Die was gelijk maar afgezaagd op een halve meter boven maaiveld. Ik moest even denken aan Jos van de Sant die het bizar vond dat het oude pand in Bemmel zomaar gesloopt kon worden….

Foto: 29 mei’22. Er is nog wat over… Zou die nog uitlopen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.